Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

zastavaVećina naših građana primijetila je da se posljednjih nekoliko dana u krugu dvorišta naše kiseljačke crkve događa nešto posebno. Naime, ovih se dana, u razdoblju, od 29. lipnja do 5. srpnja, održavalo peto po redu „Dječje ljeto“ – kamp namijenjen djeci od prvog do osmog razreda osnovne škole, čiji je glavni organizator Frama Kiseljak. Animatori su zajedno s volonterima na programu kampa naporno radili već nekoliko proteklih mjeseci.

Kroz sve ove dane, silna vika, graja, smijeh postali su naši stalni pratitelji. Broj djece bio je i više nego zadovoljavajući.
Prva tri dana, kamp je bio namijenjen za mališane od prvog do četvrtog razreda, a sljedeća tri, za one od petog do osmog, dok je sedmi dan-nedjelja, predviđen za zajedničko druženje.
Dolaskom više od dvije stotine mališana pokazalo se da će ovo biti nekoliko veselih, iscrpljujućih, ali prvenstveno zanimljivih i poučnih dana.
Na samom početku, upoznali smo djecu s određenim pravilima kampa te samim organizatorima - animatorima i volonterima.
Podijeljeni u šest matičnih grupa, na čelu sa po dva - tri animatora i volontera, svi su imali priliku upoznati se s drugima, sklopiti nova prijateljstva, razgovarati, smijati se, ali ništa manje im nije bila uskraćena prilika da pokažu kreativnost i znanje.
Prijepodne svakog dana bilo je predviđeno za svetu misu, crtanje i bojanje zastava, učenje raznih plesova i pokreta, te kreativni dio.
hvalaA da se sve to ne bi svelo samo na plesanje i kreativnost, imali smo naravno i radionice, koje su obrađivale temu bontona, u njegovim različitim oblicima.
Tako je prvi dan obilježila radionica „O bontonu općenito“, u kojoj su se djeca imala priliku upoznati s osnovnim pravilima bontona, njegovom prakticiranju u različitim zemljama svijeta, kao i o bontonu u crkvi.
Druga radionica bila je „Bonton govora“. Kroz nju su se sudionici upoznali s toliko puno pravila vezanih za sve one riječi koje mi izgovaramo. Na kraju same prezentacije, imali smo iznesen i zaključak ove radionice – „Lijepe riječi ne koštaju ništa, ali ipak mnogo znače“!
Sljedeća radionica bila je „Bonton nekada i sada“. U njoj smo se na zanimljiv način upoznali s dosta velikim razlikama u ponašanju nekada i sada, a djeca su konačno i shvatila sve one priče njihovih roditelja, koje završavaju s onim tako je to bilo u naše vrijeme.
Da bi nam kamp ostao u velikom sjećanju, svaki dan smo imali jednu zajedničku fotografiju, povezanu s bontonom.
Sve navedeno, ne bi bilo zanimljivo, bez onog djeci najvažnijeg i neizostavnog dijela – igara. Svaki dan je imao nove, a zadnji, vodeni dan, obilježile su vodene igre, iz kojih se baš nitko nije izvukao suh.
U nedjelju, na samom kraju, pokazali smo svojim roditeljima sve ono što smo uradili i naučili, a to je na najbolji način pokazala prezentacija kampa.
Ovom prilikom zahvaljujemo svima onima koji su pomogli pri organizaciji ovogodišnjeg kampa.
Ana Gluvić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo