Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Busovaca 011

Utorak, 25.06.2024. godine bio je doista poseban dan za mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda u Busovači. Tog dana su održani izbori za novo vijeće mjesnog bratstva Busovača, zavjetovanje i prijem novih članova u Franjevački svjetovni red, a održan je i šesti zavičajni susret mjesnih bratstava travničkog kraja. Susretu je nazočilo 58 članova iz pet mjesnih bratstava: Guče Gore, Busovače, Nove Bile, Novog Travnika i Viteza.

Prije zajedničkog susreta pod predsjedanjem područnog doministra Franjevačkog svjetovnog reda Bosne Srebrene, brata Nikole Tarabe i u nazočnosti fra Mire Relote i fra Stjepana Antolovića, održani su izbori za novo vijeće mjesnog bratstva OFS Busovača. Većinom glasova nazočne braće i sestara u novo vijeće izabrani su:  - Gordana Ljubos, ministra; - Mladenka Relota, doministra; - Željko Majdanđić, učitelj formacije, - Marica Marić, tajnik, Josipa Vujica, rizničarka i povjerenik za Framu - Marijan Krišto.

Busovaca 021

Zajednički susret počeo je u 17:30 molitvom svete krunice i prigodom za ispovijed, a nastavio se u 18 sati svetim misnim slavljem  koje je predvodio fra Miro Relota, duhovni asistent OFS Bosne Srebrene u koncelebraciji s mjesnim župnikom fra Zoranom Jakovićem, fra Ivicom Matišićem, župnim vikarom, fra Stjepanom Antolovićem, duhovnim asistentom OFS Busovača i s fra Perom Vrepcem, duhovnim asistentom OFS Guča Gora.

Pod svetom misom u Franjevački svjetovni red primljeno je sedam novih članova, a tri su položila trajne zavjete. U Red su primljeni: Emilija Zec, Milka Šakić, Lucija i Ivica Majdandžić, Ivanka  Lovrić, Veronika Božić i Nada  Batista. Trajne zavjete dali su Lucija Vuleta, Marijan Krišto i Kristina Ćosić. Obrede primanja i zavjetovanja predvodio je područni doministar brat Nikola Taraba, a u ima Crkve potvrdio je fra Miro Relota.

Busovaca 031

 U svojoj poticajnoj propovijedi fra Miro je rekao da slike i djela govore više od riječi i da ova slika zajedništva najljepše predstavlja ljepotu franjevačkog poziva. Biti član Franjevačkog svjetovnog reda znači podrazumijeva i neke obveze. Pitanje zašto ljudi biraju sebi još obveza uz sve koje u životu imaju, postavljaju samo oni koji ne znaju kako je uz Krista biti lijepo i ugodno, kako svako dobro i ono što nije dobro u životu prihvaćamo s pouzdanjem u Božju dobrotu i ljubav kojom ljubi svako svoje stvorenje i odgaja za svetost.

Poslije mise fra Stjepan Antolović svim nazočnim je predstavio Pismo o vjerodostojnosti darovanih moći svetog Antuna Padovanskog (prvog stupnja), koje su ugrađene u pomoćni oltar na lijevoj strani crkve i svečano ga postavio na mjesto pored oltara. U svome obraćanju nazočnima predstavio je svoj rad s kandidatima za prijem u OFS, naglasio jednostavnost poziva koji su svojim dosadašnjim životom svi članovi već živjeli i pozvao članove ostalih bratstava da svjedoče svoju pripadnost Redu. Svoja iskustva življenja svoga franjevaštva svjedočili su sestra Nevenka Matošević, MB Vitez, sestra Mirjana Biljaka, ministra MB Nova Bila i brat Nikola Taraba, područni doministar. Svjedočenja su primljena s radošću i nagrađena iskrenim pljeskom.

Busovaca 041

Nakon misnog slavlja uslijedilo je fotografiranje, a druženje je nastavljeno u ugodnom i veselom raspoloženju uz bogatu svečarsku trpezu koju su pripravili naši vrijedni domaćini.

Svoj primljenoj i zavjetovanoj braći i sestrama želimo Božji blagoslov i ustrajnost u franjevačkom pozivu. Novoizabranom vijeću upućujemo iskrene čestitke i želimo obilje blagoslova u obnašanju službi na koje su izabrani.

Bogu dragom hvala za ovu veliku milost i dar franjevačkog zajedništva.

Mir i dobro!

Gordana Glavaš, OFS Novi Travnik

Marica Marić, OFS Busovača

Busovaca 051

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo