Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

seher 0 585x439

Danas, 16. lipnja 2024., za sedamdeset mladih ljudi u našoj župi osvanula jedna posebna nedjelja. Naša Frama Novi Šeher danas je imala svoja primanja i obećanja. Događaj i zavjet koji svjedoči o dubokoj vjeri i predanosti naših mladih iz župne zajednice.

S ponosom i radošću možemo reći kako je šesnaestero mladih primljeno u bratstvo Franjevačke mladeži, dok je njih pedeset i četvero obećalo kako će narednu godinu dana slijediti Krista i živjeti po primjeru njihovog zaštitnika, svetog Franje. Zar ovo nije bogatstvo? Ovo nisu samo brojke, ovo su srca koja kucaju za Krista i duše koje žele širiti ljubav i mir, baš kao što je to radio sveti Franjo. Nikakvi novci, nikakve skupe stvari, ništa od toga ne može nadomjestiti mladež koja s osmijehom na licu želi slaviti i hvaliti Boga.

Sama Sveta misa započela je ulaskom framaša kroz sredinu Crkve. Nažalost, ono što što bi trebalo biti normalno danas je za čuđenje, pa je tako i sam ulazak framaša bilo dirljivo vidjeti. To nam pokazuju radosna lica i ponosni pogledi ostalih vjernika koji su bili prisutni na današnjoj Svetoj misi. Svaki od framaša, s tremom ali i radošću u dubini svoga srca, odvažno je izgovorio: “Evo me!”. Samo dvije riječi, toliko jednostavne, a opet toliko moćne, odjeknule su prvenstveno u našim srcima i pred Bogom, a onda i pred prisutnim pukom pred kojima smo potvrdili našu spremnost da služimo i slijedimo Njegov put. Barem malo straha i treme osjetio je svaki od framaša, ali svako izgovoreno: “Evo me!”, bio je izraz naše odlučnosti da predano i hrabro, baš kao i do sada koračamo stazom koju je Krist za nas pripravio.

Cijela župa ponosno je svjedočila ovoj svečanosti i našim zavjetima. Naše malo mjesto, naša Crkva u Šeeru, danas je bila ispunjena mladošću koja ima jasno postavljene ciljeve u duhovnom životu, koja je spremna na žrtvu, ljubav i služenje. Osjećaj zajedništva i ponosa bio je opipljiv. Upravo gledajući te mlade ljude, svatko od nas je osjetio snagu vjere koja nas sve povezuje i podsjeća na ljepotu života. Svetu misu predvodio je fra Ivan Stanić (duhovni asistent frame Tolisa) uz koncelebraciju fra Josipa Jukića koji je župnik, a ujedno i duhovni asistent Frame Novi Šeher.

Samo geslo ovogodišnjih primanja i obećanja bilo je: “Koliko daješ, toliko primaš”. Kroz prigodnu propovijed fra Ivan je pokušao približiti značenje ovogodišnjeg gesla. Koliko daješ, toliko primaš, su riječi koje nose duboku poruku, podsjećaju nas kako su primanja i davanja neraskidivo povezani u Božjem planu. Baš svake subote na framaškim susretima možemo se poistovjetiti s ovim citatom. Kada mladi odluče predati svoje vrijeme, trud i ljubav zajednici i Bogu, oni ne ispunjavaju samo svoje dužnosti, već otvaraju svoja srca za primanje beskrajnih Božjih blagoslova. Svaka žrtva, svaki trenutak posvećen davanju i služenju, vraća se u obliku unutarnjeg mira, radosti i duhovne snage. Spremnost i odlučnost naših framaša da budu najbolja verzija sebe inspirira sve nas da činimo isto. Jer uistinu, koliko daješ, toliko primaš-ljubav, radost i mir koji darujemo drugima, vraća nam se udvostručen. Ovo bogatstvo mladih koji su spremni da slijede Krista i svetog Franju, veliki je dar koji će nastaviti oblikovati našu zajednicu i biti svjetlo svijeta.

Lea Anđelić, Frama Novi Šeher

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo