Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Screenshot 20240619 203027 WhatsApp

Od 24. do 26. svibnja 2024.godine, u franjevačkom samostanu u Fojnici održan je susret na putu dohovnog zvanja.Na susretu su sudjelovala četiri momka iz područnih bratstava frame. Momci su u Fojnicu stigli u poslijepodnevnim satima a u samostanu su ih dočekali vikar i gvardijan fojničkog samostana.

Na susretu se razgovaralo o raznim temama, a najviše pažnje se posvetilo temi koja govori o povijesti Bosne Srebrene, to predavanje je vodio fra Antonio Baketarić. Također se razgovaralo i o franjevačkom životu i o lijepoti franjevačkog poziva. Pored predavanja bio je organiziran i posijet na Kaštele iznad Fojnice. Kaštele su značajne jer su doprinijele očuvanju franjevačke tradicije i franjevaca u Bosni i Hercegovini, a ime koje se pozebno veže uz ovaj lokalitet je ima fra Anđela Zvizdovića, koji je od sultana za vrijeme Osmanlija tražio dokument koji će franjevcima omogućiti ne smetano djelovanje u Bosni. Taj dokument je nama poznat i kao Ahdnama.

Na kraju našeg boravka u samostanu u Fojnici imali smo priliku i pogledati ovaj dokument i mnoge druge znamenitosti koje se čuvaju u samostanskom muzeju, kroz koji nas je proveo fra Božidar Štrkalj.

Na kraju želimo se zahvaliti fratrima fojničkog samostana što su nas primili u svoju kuću i pokazali nam kako to izgleda život u samostanu, i  naravno fra Antoniu koji se potrudio kroz predavanja predstaviti nam važnost franjevaca u Bosni.

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo