Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20240609 WA0024

Od 07. do 09. lipnja 2024. godine u Kući mira u Rami paralelno su održani Nacionalni izborni Kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna redovna skupština Frame na kojima su sudjelovali članovi nacionalnih vijeća i članovi područnih vijeća sa svojim delegatima. Također su bili prisutni nacionalni duhovni asistent OFS-a fra Miro Relota, nacionalni duhovni asistent Frame BiH, a ujedno i područni duhovni asistent Frame Hercegovina, fra Jozo Hrkać te područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene fra Antonio Baketarić.

Nakon dolaska i prijava, uslijedila je molitva krunice i sveta misa, a poslije večere kratki pozdravi i zajedničko upoznavanje. U 21 sat  započelo je predavanje Generalnog Ministra OFS-a Tibora Kausera. Dan smo zaključili zajedničkom večernjom molitvom časoslova.

Subota je započela zajedničkom molitvom OFS-a i Frame, a nakon toga je uslijedio odvojeni program. Nacionalna skupština je sa svojim aktivnostima započela prozivkom članova skupštine i usvajanjem dnevnog reda. Nakon toga je nacionalna tajnica Ana Maria Prusina pročitala zapisnik prošlogodišnje skupštine, a potom su svoje izvještaje o radu područnih bratstava pročitali Antonio Barać, područni dopredsjednik Frame Bosne Srebrene te Matea Ostojić, područna predsjednica Frame Hercegovina. Nažalost, Sonja Bošnjak, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene, zbog opravdanih razloga nije bila u mogućnosti prisustvovati. Nacionalna blagajnica, Matea Tomić pročitala je izvještaj o nacionalnoj blagajni u protekloj godini, zatim je nacionalna predsjednica, Petra Bračić podnijela svoj izvještaj. Zatim je uslijedila rasprava o izvješćima. Pauza za ručak je prošla u međusobnom druženju članova OFS-a i Frame, a zatim su članovi Kapitula imali izbore za novo Nacionalno vijeće OFS-a Bosne i Hercegovine. Za to vrijeme su članovi redovne skupštine zajedno s duhovnim asistentima otišli u razgledavanje Ramskog jezera.

U nedjelju nakon jutarnje molitve i doručka došlo je vrijeme za plenum Skupštine i definiranje zaključaka na kojem su donesene i izglasane iduće smjernice:

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom humanitarne akcije o svetkovini sv. Franje zajedno s OFS-om;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine prema potrebi razmotri obnovu Statuta Franjevačke mladeži;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine u suradnji s Nacionalnim povjerenstvom Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom Framafesta;

Neka nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine obustavi organizaciju projekta “Frama za Afriku” dok ne uvidi potrebu za istom.

Hvala dragom Bogu na ovoj plodonosnoj Skupštini i Kapitulu, na zajedničkom druženju i molitvi s OFS-om BiH, na razmjeni iskustava, ideja i savjeta. Nadamo se da će i u budućnosti Frama i OFS u Bosni i Hercegovini nastaviti organizirati zajedničke Skupštine i Kapitule, odraditi mnoštvo zajedničkih projekata te raditi na još većem povezivanju Frame i OFS-a.

Mir i Dobro

Ana Maria Prusina, Nacionalna tajnica Frame BiH

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo