Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Dolac OFS Susreti

03.06.2024. godine u Docu kod Travnika održan je peti ovogodišnji zavičajni susret članova Franjevačkog svjetovnog reda travničkog kraja. Najstarija župa Lašvanske doline ugostila je 40 članova iz bratstava Guča Gora, Bučići, Busovača , Dolac, Nova Bila, Vitez i Novi Travnik.

Susret je počeo u 17:30 molitvom franjevačke krunice, a nastavio svetom misom u 18 sati. Sveto misno slavlje predvodio je župnik fra Marinko Didak, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS Dolac, uz koncelebraciju fra Pere Vrepca, duhovnog asistenta mjesnog bratstva OFS Guča Gora. Fra Marinko nas je u propovijedi i ujedno predavanju uveo u život i djelo sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice trećoredaca. Pozvao nas je da slijedimo djela ove mile nam svetice jer se, iako pripadnica visokog staleža, odrekla lagodnog života i raskoši i služila najpotrebitijima: siromasima i bolesnicima.

Kći je hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II. ,a sestra kralja Bele IV., udala se za tirinškog grofa Ludovika IV. u četrnaestoj godini. Njezin muž bio je pobožan i uz njega je počela voditi jednostavan život i predala se humanitarnom radu što je izazvalo kritike rodbine. Rodila je troje djece, sina i dvije kćeri, a najmlađu kćer rađa poslije vijesti o smrti muža koji strada od kuge na putu u Šesti križarski rat 1227. Kao udovica ostaje nezaštićena i protjerana s dvorca Wartburga, oduzeli su joj djecu, a ona se njima u prilog odrekla baštine. Postavši franjevačka trećoredica, posvećuje se radu s bolesnima i siromašnima. Umire 17. studenog 1231. u 24. godini života. Samo četiri godine kasnije papa Grgur IX. proglašava ju svetom. Zaštitnica je Trećeg franjevačkog reda, danas Franjevačkog svjetovnog reda.

U nama izaziva divljenje žena koja se herojski bori sa svim nedaćama života, koja prezire bogatstvo ovoga svijeta i daje se svim srcem za ono istinsko vječno bogatstvo kraljevstva nebeskog. Stoga bismo trebali kao zavičajna franjevačka zajednica obilježiti zajednički svetom misom i susretom 17. 11. kada je svetičin blagdan, prijedlog je fra Marinka.

Poslije svete mise ugodno druženje je nastavljeno u župnoj dvorani uz domjenak koji su pripremili vrijedni domaćini.

Gordana Glavaš, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo