Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

01 Sudionici skupna

Pripremnim programom i misnim slavljem u čast bl. Katarine Kosače Kotromanić uz 600. godišnjicu njezina rođenja, te prezentacijom portreta hrvatskih svetaca i blaženika prikazanih umjetnom inteligencijom, u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 26. svibnja 2024. završeni su 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

02 Pretprogram fra Miro Relota i Marijan Begic

Uvodni program predstavljanja slavljene blaženice izveli su ministar Franjevačkog svjetovnog reda Bosne Srebrene Marijan Begić i definitor i duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda Bosne Srebrene i BiH fra Miro Relota. U svojem izlaganju upoznali su nazočne o najvažnijim detaljima iz života kraljice Katarine, te iznijeli podatke o Franjevačkom svjetovnom redu općenito, kao i o OFS-u u Bosni Srebrenoj. Istaknuto je da je kraljica Katarina i danas, stoljećima nakon njene smrti, ostala u narodu upamćena po svojoj dobroti i uzornom kršćanskom životu. I danas u spomen na tužnu sudbinu dobre kraljice žene iz Kraljeve Sutjeske prekrivaju glave crnim rupcima. Iako je proživjela životnu tragediju – ubistvo muža, odvođenje djece u ropstvo i odlazak u izbjeglištvo, kraljica je strpljivo nosila svoj križ i ostala vjerna Katoličkoj Crkvi. Bila je uzorna članica Franjevačkog svjetovnog reda, a upravo u spomen na nju područno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda Bosne Srebrene nosi njeno ime. Svake godine, na nedjelju najbližu spomendanu blažene Katarine (25. listopada) Franjevački svjetovni red iz cijele Bosne i Hercegovine hodočasti u Kraljevu Sutjesku, moleći da ova uzorna žena, koja je od 1638. godine blaženica u Franjevačkom redu (Martyrologium Franciscanum), bude proglašena blaženom i svetom i u sveopćoj Katoličkoj Crkvi.

03 Misa

Uslijedilo je misno slavlje koje je, uz koncelebraciju župnika domaćina Stjepana Sovičeka i fra Miru Relotu, predvodio provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. U propovijedi je povezao slavljenu svetkovinu Presvetoga Trojstava s bl. Katarinom Kosačom Kotromanić. „Ta iznimna žena kojoj je 600 godina otkako je rođena, umrla je u Rimu kao izbjeglica u 54. godini života nastojeći spasiti iz ropstva svoje dvoje djece koju više nikada nije vidjela. O njoj se osobno brinuo papa Pavao II., a ona je oporučno Svetoj Stolici ostavila bosansko kraljevstvo“, govorio je o. Dadić istaknuvši da je bl. Katarina, unatoč silnim križevima, ostala vjerna Katoličkoj Crkvi. „U središtu je života Crkve Presveto Trojstvo koje danas slavimo, teško dokučiva tajna za ljudski razum, zato što je čovjek u svojoj biti ograničen, ali i prolazan“, rekao je propovjednik naglasivši da je Bog veličanstvena tajna, a da kršćani Boga traže i pronalaze u Isusu Kristu, Bogu i čovjeku. „I čovjek je u sebi tajna“, nastavio je provincijal Dadić: „Mi međusobno nismo isti. I ne bi bilo dobro da smo isti. Svi smo jedinstveni i posebni. Svi imamo slobodu iz koje možemo mnogo. Najviše Boga čovjek u sebi ima tada kada nosi najteži križ. To je posvjedočila kraljica Katarina. Imala je zemaljski tron, ali je ostala vjerna nebeskom tronu. Zato je 600 godina otkako je živjela štujemo kao duhovnu velikanku, kao blaženicu“, zaključio je o. Dadić. Misno je slavlje glazbeno animirao dječji zbor župe sv. Ane.

04 Provincijal Zdravko Dadic propovijeda

Zatim je predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj te direktor međunarodne crowdfunding platforme Bona Fides Invest Zoran Rajn prikazao digitalnu galeriju hrvatskih svetaca i blaženika prikazanih umjetnom inteligencijom. Većinu hrvatskih svetaca i blaženika na temelju je dobro poznatih umjetničkih slika ili fotografija tako publika mogla doživjeti u više izdanja: kao poslovne ljude, umjetnike, planinare, kao mlađe ili starije ljude. Više desetaka fotografija autor je obogatio i crtežima koji su također oblikovani umjetnom inteligencijom. Program je završen kratkim kvizom vezanim uz poznavanje života hrvatskih svetaca i blaženika.

05 Sveci po umjetnoj inteligenciji Zoran Rajn

Time su završeni četverodnevni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Grada Križevaca, Glasa Koncila, portala prigorski.hr, Hrvatske katoličke mreže i Radio Marije. Suradnici su bili Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Gradski muzej Križevci.

Cjelokupan se program u sve dane mogao pratiti preko Facebook portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkoga radija, Radio Marije i Glasa Koncila. Sadržaje manifestacije pratilo je više od 60 000 posjetitelja.

Kranjcic.hr / Marijan Begić, OFS

06 Vjernici

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo