Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2024 02 14 at 15.18.43

U organizaciji Nacionalnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) u BiH, u Visokom je od 9. do 11. veljače, održan seminar za učitelje formacije u mjesnim bratstvima, na kojem su sudjelovala 32 svjetovna franjevca iz mjesta širom BiH.


Seminar je imao dvije teme okosnice: razdoblje novicijata i razdoblje trajne formacije. O razdoblju novicijata govorio je fra Zvonimir Batista, koji trenutno na službi u župi Uskoplje aktivno radi i vodi bratstvo OFS-a. Fra Zvonimir je govorio o važnosti priprave za pristupanje OFS-u, ozbiljnom pristupu u procjeni kandidata kao i o važnosti službi unutar Vijeća te njihovog odgovornog i kompetentnog vršenja. U svome izlaganju, fra Zvonimir je podijelio iskustvo rada s bratstvom u Uskoplju, koje je koncem protekle godine obnovljeno prilikom čega je 31 novi član primljen u bratstvo. Dao je konkretne smjernice ne samo za formaciju novih članova, nego i za rad i djelovanje bratstva.


Na temu trajne formacije zavjetovanih članova OFS-a govorila je Ivana Alpeza, svjetovna franjevka zavjetovana u mjesnom bratstvu Mostar. Ivana je naglasila važnost svakodnevnog osobnog obraćenja te ljubavi, odgovornosti i pravovjernosti u obavljanju službi. Za službu učitelja formacije posebno je istaknula potrebu da uz onoga koji podučava druge, budu i sami učenici, da uče od drugih ali i da sami uče i stalno se nadograđuju. Govorila je o tri važne dimenzije formacije: ljudskoj, kršćanskoj i franjevačkoj te načinima na koje se ove dimenzije mogu u bratstvu i osobno produbljivati.


Posljednji dan seminara sudionici su, u pratnji fra Mire Relote, nacionalnog duhovnog asistenta, hodočastili u Brestovsko, gdje su u radosnom susretu proveli prijepodne sa sestrama klarisama. Sv. Misu predslavio je fra Miro u koncelebraciji sa fra Gabrijelom Tomićem. Nakon misnog slavlja, opatica, s. Hijacinta Batinić predstavila je samostan i samostansku zajednicu te je jedna sestra svjedočila o svom pozivu. Bio je ovo uistinu radostan susret prvog, drugog i trećeg franjevačkog reda te lijep duhovno – formacijski završetak seminara.

WhatsApp Image 2024 02 14 at 15.18.43 1


OFS BiH

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo