Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Nova Bila

U župi "Svetoga Duha" Nova Bila, 23.1.2024. godine, održan je Zavičajni susret mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda travničkoga kraja.

Okupilo se 55 članova OFS-a i to iz mjesnih bratstava Guča Gora, Bučići, Busovača, Dolac, Nova Bila, Novi Travnik  i Vitez.

Susret je započeo riječima dobrodošlice župnika i duhovnog asistenta MB Nova Bila fra Mogomira Kikića, te molitvom franjevačke krunice i prigodom za sakrament ispovijedi. Euharistijsko slavlje u 18:00 sati predvodio je župnik fra Mogomir Kikić uz koncelebraciju fra Pere Vrebca, duhovnog asistenta MB Guča Gora i fra Nikole Livaje, župnog vikara župe Nova Bila.

Nakon mise fra Mogomir, voditelj susreta, uveo nas je u molitveno-meditativni susret koji je imao za temu  "Greccio - 800 godina od prvih jaslica".  Kroz Izvješće Tome Čelanskog proveli su nas fra Pero Vrebac, fra Nikola Livaja i Ivica Rajic ministar MB Vitez.  Ostajali smo u tišini i razmatranju svetih otajstava. Otajstava Franjinih jaslica kako ih je sam Svetac doživio, slavio i kakav je to bio trenutak. Trenutak koji je Franjo prenio u svakodnevni život sebi, a i drugima koji su se s njim okupili. Želio je prenijeti istinsku radost Božića. I mi klečimo, bdijemo kraj jaslica. Isto kao i Franji, tako i nama govore o jednostavnosti, uzvišenosti siromaštva i preporučuju nam poniznost. Izazivaju divljenje. Fra Mogomir je istakao da su Franjine jaslice bile bez maloga Isusa. Zašto? Da svoja srca ispunimo Njime, tj. da se iz jaslica preseli u naša srca, da se tu rodi. Jer je danas dijete Isus zaboravljeno. Pred jaslicama učimo živjeti.

Kakva je to jednostavnost, kakvo je siromaštvo? Tko se okuplja oko maloga Isusa, tko mu se divi, tko mu se klanja? Tko ga obasipa darovima? Tko ih je doveo tu?  

I na nama je biti malen, živjeti put malenosti. Biti s malima, neznatnima, slabima, jadnima, žalosnima.... 

Po završetku razmatranja fra Mogomir nas je pozvao da svi zajedno izmolimo molitvu za potpuni oprost. Svi nazočni su u nakane potpunog oprosta molili i za sve one koji su živjeli na prostorima Lašvanske doline. Bogu smo zahvalni za snagu i milost oprosta koju smo i ovaj put doživjeli.

Nakon toga, smo imali klanjanje u Presvetom Oltarskom sakramentu, gdje smo opet u susretu sa svojim Bogom izražavali  divljenje, radost zahvalnost za svu ljubav i dobrotu kojom nas neprestano obasipa. Hvala Bogu, hvala župniku fra Mogomiru i drugim svećenicima. Hvala braći i sestrama domaćinima. Hvala svoj braći i sestrama na divnom i susretu koji smo završili u dvorani uz divnu zakusku.

Mir i dobro!

Gordana Ljubos, OFS Busovača

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo