Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 12 13 at 22.07.47

U srijedu, 6. prosinca, na blagdan svetog Nikole, započelo je nacionalno hodočašće Franjevačkog svjetovnog reda u Asiz koje je trajalo do nedjelje 11. prosinca 2023.godine. Članovi 21 mjesnog bratstva OFS-a BiH ovim hodočašćem idu u susret  proslavi dviju velikih  obljetnica iznimno važnih za franjevačku obitelj - 800-tu obljetnicu prvih živih Franjinih jaslica u Grecciu i osamsto godina od potvrde Pravila Manje braće pape Honorija.


Hodočašće je započelo u Asizu slavljem svete mise koju je predvodio područni i nacionalni duhovni asistent OFS-a BiH fra Miro Relota u kapelici hotela u kojem su bili smješteni članovi mjesnih bratstava za vrijeme boravka u Asizu. Nakon svete mise hodočasnici su pješačili do bazilike svete Klare gdje se čuva originalni križ iz crkve svetog Damjana s kojeg je sveti Franjo čuo Isusove riječi, koje su sudbonosno utjecale na tijek Crkve toga vremena - da ode popraviti Crkvu koja se ruši. Potom su nastavili prolaziti ulicama Asiza kao što je njima nekoć prolazio "asiški siromašak" i došli do Nove crkve i rodne kuće svetog Franje gdje su se zadržali i upoznali s pojedinostima vezanim uz Franjine godine mladenaštva i prvim koracima koje je načinio u nakani da doslovno živi evanđelje Isusa Krista. U nastavku je uslijedio posjet bazilici svetog Franje i njegova groba. Tu su se hodočasnicima zadržali u molitvi i razmatranju u kripti gdje su pokopani sveti Franjo i neki od njegovih najvjernijih suradnika i prve braće u začetcima franjevačkog pokreta.


I u narednim danima članovi OFS-a BiH su posjetili još nekoliko značajnih mjesta za franjevačku karizmu, poput crkve svete Marije Velike, Greccia, crkve svetog Rufina, crkvu svete Marije Anđeoske i na koncu u povratku kući slavili su svetu misu na brdu La Verna gdje je sveti Franjo potkraj svog života, nakon više dana noći provedenih u molitvi i postu, primio stigme koje su na njegovu tijelu bile vidljive do kraja života. Na ovaj će način članovi FSR-a BiH, nadahnuti na izvoru svoje franjevačke obitelji, nastaviti ići stopama  svoga utemeljitelja.

WhatsApp Image 2023 12 13 at 22.07.55


MIR I DOBRO!

Mladen Bosankić, OFS Tuzla

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo