Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 11 18 at 11.03.41

Osmi Zavičajni susret mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda travničkog kraja održan je 13.11.2023.g. u Gučoj Gori. Susretu je nazočilo 36 sestara i braće iz sedam bratstava: Guča Gora (16), Novi Travnik (5), Brajkovići (4), Dolac (2), Nova Bila (5), Vitez (3) i Bučići (1).


Program susreta smo započeli molitvom krunice u 16 i 30, a nastavili slavljem Sv. Mise koju je predslavio fra Zdenko Frljić u koncelebraciji fra Pere Vrebca, našeg duhovnog asistenta. U propovijedi fra Zdenko nam je približio što bi to bile odlike jednog trećoredca. Osvrnuo se na misli sv. Franje da je cijeli svijet jedan samostan. To znači da se franjevaštvo ne svjedoči samo u samostanu nego u cijelom svijetu. Jedna kapljica ljubavi više vrijedi nego more znanja. Ljubiti znači opraštati, donositi drugima MIR, DOBRO i LJUBAV, posebno bolesnima, grešnicima i izgubljenima u teškim životnim situacijama.


Poslije sv. Mise fra Pero je imao zanimljivo i sadržajno predavanje s temom: „POZIV SVJETOVNIH FRANJEVACA“.


Poziv svjetovnih franjevaca jest 1) pokornički – poziv na pokoru – obraćenje, 2) evanđeoski – poziv na življenje Evanđelja, 3) nasljedovateljski – poziv na nasljedovanje Krista, 4) svjetovni –poziv na življenje i svjedočenje u svijetu.


Pokornici su oni koji otvaraju vlastito srce Bogu živeći među ljudima. Mi često brkamo „pokoru“ i „djela pokore“. Te dvije stvari nisu iste, tu se miješaju sredstvo i cilj. Na dijela pokore smo pozvani, kao npr. na post, molitvu i milostinju. To su sredstva koja nas vode do cilja, a cilj je da svoje srce otvorimo Bogu. Svjetovni franjevci idu Franjinim putem živeći Evanđelje, a taj je put da se naš život uskladi s Isusom Kristom. Franjevačka duhovnost jest oblik života čiji je cilj: opsluživati sv. Evanđelje, slijediti Isusa Krista u ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu, kroz euharistiju, u Crkvi i u bratstvu.


Druženje smo nastavili u našoj samostanskoj dvorani uz malu zakusku i razmjenjivanje dojmova. Razišli smo se radujući se idućem susretu.

Slijedeći susret je u Vitezu 4.12.2023.g.

WhatsApp Image 2023 11 18 at 11.03.43


Sestra Silva Neimarević, OFS

 

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo