Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 10 25 at 22.01.03

U nedjelju 22. listopada, u župnoj i samostanskoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci okupio se velik broj hodočasnika na 15. nacionalnom hodočašću bosanskoj kraljici Katarini i na susretu Franjevačkog svjetovnog reda u BiH. Na godišnje hodočašće kraljici Katarini, franjevačkoj trećoredici i blaženici, po kojoj područno bratstvo Bosne Srebrene nosi ime, pristiglo je više od 300 svjetovnih franjevaca članova 26 bratstava u BiH i hodočasnici koji su rodom iz Župe Kraljeva Sutjeska, a žive diljem svijeta. Došli su također i hodočasnici, članovi župnog zbora iz Župe Lovreč kod Imotskog koji su nakon svete mise izveli dio svoga repertoara.

Prigodan program započeo je već u 10 sati uvodnim obraćanjem i pozdravnim riječima područnog i nacionalnog duhovnog asistenta fra Mire Relote i nacionalne ministre Ivane Vidović koji su izrazili radost što se već 15. godinu OFS okuplja na nacionalnom hodočašću u Kraljevu Sutjesku povodom smrti kraljice Katarine koju trećoredci smatraju blaženom i od koje, kako je Vidović naglasila, "možemo naučiti mnogo toga, kako svjedočiti svoju vjeru, imati pouzdanje u Boga čak i u teškim trenutcima i ostati vjeran svome pozivu". Osim toga, spomenuli su kako je druga važna prigoda koju franjevačka obitelj slavi ove godine – 800. obljetnica Božića i događaja živih jaslica kada je sveti Franjo na nov način proslavio Božić u svome samotištu u Grecciu, a potom je nacionalna učiteljica formacije Mirela Barbarić pročitala kratko razmišljanje o tom događaju.

WhatsApp Image 2023 10 25 at 22.22.37

Nakon toga je uslijedila molitva krunice i prigoda za svetu ispovijed. Sveta misa je započela svečanom procesijom kroz sutješku crkvu. Euharistijsko slavlje je predvodio fra Drago Pranješ, definitor provincije Bosne Srebrene i duhovni asistent mjesnog bratstva u Župi Bučići, uz koncelebraciju župnika i gvardijana fra Bone Tomića, vikara Hercegovačke franjevačke provincije fra Mire Šege i 15-ak drugih svećenika, te uz sudjelovanje franjevačkih bogoslova.

Na početku misnog slavlja gvardijan i župnik fra Bono Tomić izrazio je radost zbog velikog broja okupljenih hodočasnika i poželio im srdačnu dobrodošlicu.

U propovijedi je fra Drago govorio o čovjekovoj slobodi i dostojanstvu po kojima je sličan svome Stvoritelju. Podsjetio je na biblijsku knjigu postanka i izvještaj o stvaranju čovjeka. „Tu nije riječ o slučajnom pozivu i slučajnom biću. Riječ o posebnom pozivu i posebnom biću koje treba nastati, koje Bog stvara s posebnom željom i nakanom. Prva biblijska istina o čovjeku je da je čovjek poseban i da je posebno pozvan. Kakvo to biće treba biti?“ zapitao se fra Drago i dao odgovor: „Bog želi biće sebi slično, na svoju sliku.“ Nadalje je naglasio kako je Bog želio čovjeka kao slobodno biće. „To biće treba biti slobodno, to je božanska odlika, nešto što ima Bog, ali i to biće koje Bog stvara ima slobodu i imat će slobodu. To znači da se to biće treba okretati Bogu, ne iz neke programiranosti ili iz nekog naređenja, nego potpuno slobodno, otvoreno se okretati Bogu. U to biće Bog je stavio božansku snagu ljubavi koja se okreće drugome samo u slobodi i ljubav je jedino moguća u slobodi. Nadalje, to biće treba biti biće blizine, intimno s Bogom. U našem govoru to bi biće bilo sin ili kći. "Prije postanka svijeta, izabra nas Bog sebi za posinstvo" (Ef 1,4). To biće neće biti običan "zemljar", nego je u projektu planirano da bude intimno Bogu, u intimnom zajedništvu s Bogom", dio je propovijedi fra Drage Pranješa koji je na kraju zaključio kako bismo trebali živjeti svoje dostojanstvo u kakvoj god ulozi života bili: ulozi kraljice, ulozi političara, učitelja, svećenika, radnika, oca, majke, učenika, djeteta.

„Čovjek treba zahvaliti Bogu za toliko dostojanstvo i poput svetog Franje kleknuti pa iz duše i srca, čitavim svojm bićem pokloniti se Bogu i kazati: "Hvala ti što si sišao među nas i što nas nisi ostavio same." Trebamo, kako sveti Pavao kaže, "biti sveti pred njim i bez mane". To je kratko kazano, ali velik zahtjev“, zaključio je razmišljanje i dodao da kada danas razmišljamo o čovjekovoj sudbini i što je Bog uradio za njega, onda imamo velik broj ljudi koji su to prepoznali i koji se raduju ponovnom susretu s Gospodinom – poput blažene kraljice Katarine i nenadmašan primjer Svetoga Franje.

WhatsApp Image 2023 10 25 at 22.15.28

 

Misno slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem Marine Kovač.

Nakon svete mise nastavljeno je zajedništvo i bratsko druženje u crkvenom dvorištu gdje je za zajedničkim stolom blagovao velik broj članova OFS-a.

WhatsApp Image 2023 10 25 at 22.25.40

Mladen Bosankić, OFS Tuzla

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo