Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 10 05 at 18.42.05

03.10.2023. godine, na uočnicu blagdana svetoga Franje, završena je obnova i kanonski ustroj mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda župe Vareš. To je zaista veliki događaj za ovu župnu zajednicu, jer je nakon više od 50 godina oživljeno mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda. U prelijepoj crkvi koja datira iz 16. stoljeća, a mnogi je od milja zovu vareška Porcijunkula, okupila se cijela franjevačka obitelj – naša braća fratri, časne školske sestre franjevke, franjevački trećoredci i framaši.

Sveto misno slavlje predvodio je fra Miro Relota, područni duhovni asistent OFS-a Bosne Srebrene i nacionalni duhovni asistent OFS-a BiH, a koncelebrirali su župnik fra Leon Pendić, mjesni duhovni asistent Frame i OFS-a i župni kapelan fra Tomislav Brković. Misno slavlje pjesmom su uljepšali vareški framaši.
 
Prvo su obavljeni obredi OFS-a. Pod obredom koji je vodio područni ministar Bosanskog bratstva OFS-a, brat Marijan Begić, 9 braće i sestara položilo je svoje svečane – doživotne zavjete. Njihove zavjete je u ime Crkve potvrdio i blagoslovio fra Miro.
 
Potom je 4 mladih ljudi potaknuto primjerom svetoga Franje dalo svoja obećanja da će u mjesnom bratstvu Frame narednih godinu dana živjeti po primjeru svetoga Franje.
 
U nadahnutoj propovijedi, fra Miro je potakao sve da se ugledaju na svetoga Franju, da se zaljube u Krista raspetoga, da žive svoj život skromno, puni ljubavi prema braći i sestrama i prema svetoj Crkvi. Krist je tada pozvao Franju, a sada poziva nas da obnovimo Crkvu, da budemo ona živa stijena na kojoj će Crkva živjeti i rasti.
 
"Iznad svega, Gospodine, daj nam čisto srce i tijelo da možemo sijati radost gdje god prolazimo, da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla, da pomažemo braći u kojima si Ti prisutan, da svaki dan činimo dobra djela i tako budemo što bliže Tebi. Pogledaj, Gospodine, naše duše i naša srca, koja su spremna odazvati se na svaki poziv dobra. Daj nam radost da budemo veseli navjestitelji Tvoga kraljevstva."
 
Na koncu svete mise je održan obred preminuća svetog Franje.
 
Potom se sastalo mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i pod predsjedanjem brata Marijana izabralo mjesno vijeće koje će u naredne 3 godine voditi ovo bratstvo. Većinom glasova u vijeće su izabrani:
 
- Miroslav Pejčinović, ministar i povjerenik za Framu
- Lucija Slugić, doministra
- Dijana Pejčinović, učiteljica formacije
- Olga Erlbek, tajnica
- Dragica Čerenić, rizničarka.
 
Na koncu smo se u župnoj dvorani okupili svi – framaši, trećoredci, časne sestre i fratri, kako bi uz pjesmu i razgovor proslavili ovaj zaista veliki dan. Naši vrijedni domaćini su priredili lijepu zakusku.
 
Veliko hvala fra Leonu na ustrajnom radu sa Framom i Franjevačkim svjetovnim redom! Bogu dragom i našem svetom ocu Franji zahvaljujemo na ovolikoj milosti i radosti! Čestitamo svoj braći i sestrama framašima i trećoredcima i želimo im ustrajnost u njihovom pozivu.
 
WhatsApp Image 2023 10 05 at 18.42.05 1
 
WhatsApp Image 2023 10 05 at 18.42.05 2
 
WhatsApp Image 2023 10 05 at 18.42.05 3
 
Marijan Begić, OFS

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo