Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 10 03 at 16.14.38

01.10.2023.godine, na prvi dan trodnevnice uoči blagdana svetoga Franje i na blagdan svete Terezije od Djeteta Isusa, u Gučoj Gori su se već tradicionalno okupili članovi Franjevačkog svjetovnog reda iz bratstava travničkog zavičajnog područja – Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik, Vitez, Bučići, Dolac, kao i vjernici iz svih okolnih župa. Bogu hvala, okupilo se preko 100 članova OFS-a i mnoštvo hodočasnika, pa crkva bijaše puna naroda Božjega.

 
Svečano misno slavlje predvodio je fra Miro Relota, duhovni asistent područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Bosne Srebrene i duhovni asistent nacionalnog bratstva OFS BiH. Koncelebrirali su fra Davor Petrović - gvardijan samostana u Gučoj Gori, profesor fra Velimir Valjan, fra Pero Vrebac – župni vikar i duhovni asistent bratstva OFS Guča Gora, fra Drago Pranješ - definitor Provincije i duhovni asistent bratstva OFS župe Bučići, fra Nikica Zlatunić - župnik župe Bučići, fra Velimir Bavrka – župnik i duhovni asistent bratstva OFS župe Vitez, fra Zdenko Frljić – samostanski vikar i duhovni asistent Frame Guča Gora, fra Mijo Šuman – župni vikar i duhovni asistent Frame župe Dolac, fra Mogomir Kikić – župnik i duhovni asistent bratstva OFS župe Nova Bila i fra Stjepan Neimarević – župni vikar župe Čerin (Hercegovina).
 
Nakon što smo čuli sveto Evanđelje, uslijedili su obredi zavjetovanja i primanja u Franjevački svjetovni red. Iz mjesnih bratstava OFS-a Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik i Vitez 25 braće i sestara je primljeno u Franjevački svjetovni red, 2 braće i sestara dalo je svoje prve zavjete na godinu dana, a 13 braće i sestara je dalo trajne – doživotne zavjete. Molbe za prijem i zavjete je primio brat Marijan Begić, ministar područnog bratstva OFS-a Bosne Srebrene, a u ime Crkve ih je potvrdio područni duhovni asistent OFS-a fra Miro Relota. Svoj novoprimljenoj braći i sestrama su kao uspomena na ovaj dan poklonjeni znak tau i Pravilo i Generalne konstitucije OFS a zavjetovanima je poklonjena krunica.
 
U svojoj poticajnoj propovijedi je fra Miro je, govoreći o životu svetoga Franje, pozvao sve svjetovne franjevce – trećoredce, da živeći Evanđelje budu graditelji i obnovitelji Crkve. Sveti Franjo je svojim načinom života privukao mnoge k sebi, iako ne bijaše niti najmudriji, niti najljepši, niti najsnažniji. Kao što kaže sveto Pismo – Bog pozva lude svijeta da posrami mudre i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake (1. Kor. 1,26-31). Dakle, kao što je mnoge zvao prije nas, tako i nas sada Bog zove u svoju službu. Možda je bilo mnogo mudrijih i snažnijih, ali nije bilo onih toliko otvorenog srca da se odazovu i krenu za Njim. Ohrabrio je sve trećoredce da prigrle Kristov križ i nastave živjeti Evanđelje u svijetu, donoseći Krista u svoje obitelji, na radna mjesta, među ljude koje susreću.
 
40 braće i sestara je učestvovalo u obredima primanja i zavjetovanja! Koja je to radost i milost Božja! Posebno veliki dan je ovo bio za mjesno bratstvo OFS-a Guča Gora koje je uvećano za 10 novih članova, a 4 braće i sestara je dalo svoje trajne zavjete. Time je u ovo bratstvo udahnut novi život.
 
Nakon gozbe za Stolom Gospodnjim, okupili smo se u samostanskoj dvorani za zajedničkim stolom da radosno proslavimo ovaj veliki dan uz zakusku koju su priredili vrijedni domaćini. Bilo je zaista lijepo i veselo – kako i dolikuje onima koji su braća i sestre po svetome Franji.
 
Hvala gvardijanu fra Davoru Petroviću, kao i svim svećenicima koji su učestvovali u ovom misnom slavlju. Hvala fra Miri na lijepoj propovijedi i poticajnim riječima! Hvala svim mjesnim duhovnim asistentima OFS-a na njihovom radu, a osobito se zahvaljujem fra Peri Vrepcu na višegodišnjem ustrajnom radu sa bratstvima travničkog zavičajnog područja! Hvala dragome Bogu i svetome Franji na ovom danu punom radosti bratskog susreta i zajedništva. Svoj primljenoj i zavjetovanoj braći i sestrama želimo obilje Božjeg blagoslova! Neka im Gospodin da snage da ustraju u svojoj odluci da žive Evenđelje po primjeru svetoga Franje!
 
WhatsApp Image 2023 10 03 at 16.14.38 1
 
WhatsApp Image 2023 10 03 at 16.14.37
 
Marijan Begić, OFS

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo