Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 09 28 at 10.32.43

Od 22. do 24.09.2023. godine u franjevačkom samostanu svetog Bonaventure u Visokom održan je redoviti godišnji kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) Bosne Srebrene. Sudjelovala su 34 svjetovna franjevca iz 21 mjesnog bratstva, a s nama su bili i fra Miro Relota - područni duhovni asistent OFS Bosne Srebrene, fra Drago Pranješ – duhovni asistent mjesnog bratstva OFS Bučići i fra Mijo Ljubos – duhovni asistent mjesnog bratstva OFS Tuzla. U nedjelju nam se pridružio i fra Gabrijel Tomić, duhovni asistent MB OFS Brestovsko.

Susret smo započeli u samostanskoj crkvi molitvom krunice i slavljem svete mise koju je slavio fra Mijo Ljubos, a koncelebrirali su fra Miro Relota, fra Drago Pranješ i fra Ivan Stanić, zamjenik područnog asistenta Frame Bosne Srebrene. Misu smo slavili skupa sa framašima Bosne Srebrene koji su u istom terminu kao i mi imali svoju školu animatora Frame.
 
Naklon svete mise imali smo večeru i kratki odmor, a potom smo skupa sa framašima slušali predavanje sestre Vesne Bošnjak, školske sestre franjevke. Sestra Vesna održala je veoma poučno i zanimljivo predavanje na temu „Nauči me vršiti volju Tvoju“, a govorila je o socijalno korisnom radu, volontiranju, te o povijesti školskih sestara franjevki u Bosni. Kroz sve ove teme provlačio se razgovor o tome što je Božja volja za mene i da li je razumijem i prihvaćam.
 

WhatsApp Image 2023 09 28 at 10.32.43 1

 
Nakon večernje molitve časoslova uputili smo se na počinak.
 
U subotu, nakon jutarnje molitve časoslova i doručka održan je radni dio kapitula. Nakon molitve, te uvodnih pozdrava fra Mire Relote, područnog duhovnog asistenta i brata Marijana Begića, područnog ministra, uslijedilo je čitanje izvješća o radu u proteklom razdoblju. Svoje izvješće prvi je pročitao brat Marijan, a potom su uslijedila izvješća mjesnih ministara. Nakon kratke pauze uslijedila je rasprava o izvješćima. Ručak i slobodno vrijeme nakon njega trećoredci su iskoristili za odmor i međusobno druženje.
 

WhatsApp Image 2023 09 28 at 10.32.43 2

 
Nastavak rada uslijedio je u 15 sati. Prvo smo izmolili krunicu Božanskom Milosrđu, a potom je uslijedilo predavanje na temu „Poziv svjetovnog franjevca i život u bratstvu“ koje je održao brat Marijan Begić, područni ministar OFS. Brat Marijan je sve još jednom sve upoznao o pozivu svjetovnog franjevca, načinu života, radu mjesnoga bratstva, razinama organiziranja i formaciji u OFS-u. Nakon kratke pauze uslijedila su brojna pitanja, a osim brata Marijana na neke od njih odgovore je dao i fra Miro i dodatno ih pojasnio.
 
U 17:30 smo se ponovno okupili u samostanskoj crkvi, izmolili Gospinu krunicu, a potom skupa sa framašima slavili svetu misu koju je slavio fra Ivan Stanić, a koncelebrirali su fra Miro Relota, fra Drago Pranješ, fra Mijo Ljubos i fra Franjo Radman, gvardijan samostana u Visokom. Nakon svete mise i večere uslijedio je večernji program koji je bio protkan duhovnošću i poezijom. U prvom dijelu brat Marijan pročitao je razmatranje o tome koga Isus poziva i povjerava mu svoju Riječ i poslanje (Lk 6, 12-19), a koje je napisao fra Marinko Pejić, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS Bistrik – Sarajevo. U drugom dijelu naša sestra Ljerka Mikić, tajnica i učiteljica formacije mjesnog bratstva OFS Tolisa, pročitala je nekoliko pjesama iz svoje knjige „Pjesma tišine“ koja je objavljena lani. Sestra Ljerka ove godine obilježava 25 godina svoga spisateljskog rada, a nadamo se da će uskoro biti objavljena i njena najnovija knjiga. Sestra Ljerka je braći i sestrama poklonila 15-tak knjiga, a braća su prikupila skromni novčani dar i namijenili ga sestrama Klarisama. Bilo je ovo zaista posebno veče, protkano duhom. Nakon molitve uputili smo se na počinak.
 

WhatsApp Image 2023 09 28 at 10.32.43 3

WhatsApp Image 2023 09 28 at 10.32.41

 
U nedjelju, nakon jutarnje molitve časoslova i doručka ponovno smo se okupili u samostanskoj dvorani. Razgovarali smo još jednom o našim izvješćima o radu, problemima koje imaju pojedina bratstva ali i razmjenjivali iskustva i ideje o tome kako unaprijediti rad i život bratstava. Posebnu pozornost smo usmjerili na rad sa Framom i podmlađivanje članstva.
 
Za vrijeme pauze Područno vijeće OFS Bosne Srebrene održalo je svoju drugu ovogodišnju sjednicu na kojoj je razgovaralo o tekućim pitanjima i planu rada za naredni period.
 
Rad kapitula završili smo slavljem svete mise koju je slavio fra Miro Relota, a koncelebrirali su fra Gabrijel Tomić i fra Ivan Stanić. Nakon svete mise smo zajedno ručali, te se uputili svojim kućama.
 

WhatsApp Image 2023 09 28 at 10.32.39

 
Bogu dragom hvala na ovom zaista lijepom i plodnom bratskom susretu. Svoj braći i sestrama ostaće ovo naše druženje u jako lijepoj uspomeni, naučene stvari biti iskorištene na dobrobit mjesnih bratstava i osobnu duhovnu izgradnju svih koji su bili u Visokom. Veliko hvala svim našim fratrima, duhovnim asistentima, koji su s nama bili na ovom kapitulu. Hvala im na poticajnim propovijedima i savjetima. Hvala našem domaćinu, gvardijanu fra Franji, hvala fra Ivanu i framašima na iskazanom zajedništvu i suradnji.
 
 
MIR I DOBRO!
 
Marijan Begić, područni ministar OFS Bosne Srebrene

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo