Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp slika 2023 09 25 u 15.51.29

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom od 22. do 24. rujna 2023. godine održan je drugi dio XXI. Škola animatora Frame Bosne Srebrene. Sudjelovalo je 50 framaša iz različitih mjesnih bratstava Franjevačke mladeži Bosne Srebrene.

Cilj Škole animatora je osposobiti framaše za vođenje framaških susreta u mjesnim bratstvima, ponuditi im okvire, sadržaje, ideje i znanja za animaciju te ih potaknuti na kreativno razmišljanje i djelovanje.
 
Program je započeo svetom misom koju je predslavio fra Mijo Ljubos. Nakon večere i uvodnih pozdrava sestra Vesna Bošnjak održala je poučno predavanje. S. Vesna je detaljnije govorila o volontiranju u socijalnom radu, a kako je moto ove animatorske škole „Nauči me vršiti volju Tvoju“, kroz primjere se dotakla tih riječi.
 
Framaši su ostatak večeri proveli u pjesmi i smijehu.
 
U subotu, nakon jutarnje molitve i doručka, započeli smo program kružnim predavanjima u četiri sekcije: dramska i glazbena, ekološka, ​​medijska i liturgijska. Predavanja su pripremili članovi Područnog vijeća sa željom da polaznicima objasne kako voditi jednu od navedenih sekcija, te su im ponudili zanimljive ideje i potaknuli ih na kreativno razmišljanje.
 
Nakon kratke stanke, zamjenik područnog duhovnog asistenta fra Ivan Stanić održao je framašima predavanje na temu „Animatorski bonton“. Posebno je skrenuo pozornost na to koliko je važno poštivati ​​druge i pristojno se ponašati.
 
Ručak i malo slobodnog vremena framaši su iskoristili za odmor, druženje ili šetnju.
 
Nastavak radnog dijela dana obilježio je grupni rad, gdje su budući animatori imali priliku osmisliti projekte za prethodno naučene cjeline.
 
Nakon svete mise i večere uslijedio je zabavni dio programa. Kroz edukativnu igricu imali su zadatak razraditi zadani projekt, a u tome su ih ometali određeni natpisi na glavi. Kroz igru ​​su imali priliku vidjeti koliko je strpljenja potrebno pri organizaciji sastanaka i projekata te su naučili prihvaćati različitosti drugih.
 
WhatsApp slika 2023 09 25 u 15.51.11
 
U dobrom raspoloženju odigrali su još jednu zabavnu igru, nakon koje je uslijedila molitva i noćni mir.
 
U nedjelju, nakon molitve i doručka, framaši su imali tribinu na zanimljivu temu. Kroz debatu su naučili argumentirati svoje stavove, slušati i razumjeti tuđa mišljenja. Nakon debate uslijedila je evaluacija cjelokupnog programa te dodjela diploma i majica.
 
WhatsApp slika 2023 09 25 u 15.51.13 1
 
Druženje smo završili kako smo ga i započeli – svetom misom koju je predvodio fra Miro Relota.
 
Nakon mise smo se zajedno slikali, ručali i otišli kući. Zahvalni smo Bogu na još jednom uspješnom projektu, a novim animatorima iskreno čestitamo. Nadamo se da će svoju predanost, kreativnost i znanje prenijeti i na mjesna bratstva iz kojih dolaze!
 
WhatsApp slika 2023 09 25 u 15.51.16
 
Mir i dobro!
Leona Barešić, predsjednica Frame Bosne Srebrene

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo