Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 07 25 at 15.08.20

Župa i svetište sv. Ivana Krstitelja – Podmilačje je u vremenu između 19. do 24. srpnja bila dom pod čijim je krovom bila ikona Kraljice Franjevačke obitelji.

Ikona je došla u naše svetište 19. srpnja 2023., iz Mostara gdje su je preuzeli mladi framaši župe Podmilačje. Bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda iz Mostara je naše mlade domaćinski dočekalo i počastilo nakon čega su se uputili nazad okrijepljeni i radosni pod zaštitom naše Nebeske majke.
 
Po povratku u Podmilačje, ikona je svečano dočekana pred većim brojem vjernika ispred zavjetne crkve sv. Ivana. Nakon procesije i krunice koju su molili naši trećoredci, uslijedila je i sveta misa koju je predslavio fra Nikola Neimarević, župni vikar, zajedno sa fra Nikicom Vujicom župnim vikarom i duhovnim asistentom Franjevačkog svjetovnog reda župe Podmilačje.
 
Svečano sveto misno slavlje animirali su sa svojim skladnim pjevanjem i sviranjem framaši, naši najmlađi članovi franjevačke obitelji, a oko oltara su bili naši ministranti koji će i sami jednoga dana biti članovi Frame. Poslije svete mise, uslijedilo je i ugodno druženje u svetištu svetoga Ivana Krstitelja.
 
Ovo milosno vrijeme (ili duhovna obnova) u našoj župnoj zajednici provedeno je na jedan dostojanstven način. Prije svega naglasak je stavljen na molitvu krunice, sakrament pomirenja, svetu misu i obilazak bolesnih i nemoćnih trećoredaca.
 
Fra Nikica je svaki dan, u poslijepodnevnim satima, zajedno s mjesnom ministrom Franjevačkog svjetovnog reda Mandom Martinović, ponekad i s framašima i našim bogoslovom fra Sandijem Aščićem, obilazio naše stare i nemoćne trećoredce koji nisu bili u mogućnosti pribivati svetoj misi. Ovo im je na jedan način bila i zahvala za protekle godine rada, predanosti i molitve u trećem redu. Zajedno su pred ikonom molili krunicu, a bila je mogućnost primanja svetih sakramenata: ispovijedi, pričesti i bolesničko pomazanja.
 
Posebno se veliki broj vjernika okupio na Mladi petak i na Mladu nedjelju kada su naša zavjetna crkva i kripta postale tijesne za toliki broj vjernika.
 
U ponedjeljak, 24. srpnja, ikona je predana sestrama iz Nacionalnog vijeća OFS BiH, čime je okončano njezino hodočašće po bratstvima OFS-a u Bosni i Hercegovini. Slijedeća postaja ikone biti će Portugal, "Svjetski dan mladih u Lisabonu 2023" s papom Franjom (1.-6. kolovoza). Na kraju treba zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji koja nas je svojim zagovorom još više približila svome Sinu, našemu otkupitelju Isusu Kristu, i molimo je za snagu da Isusa Krista uistinu nasljedujemo po primjeru našega serafskog oca Franje i svete Klare.
 
WhatsApp Image 2023 07 25 at 15.08.20 1
 
WhatsApp Image 2023 07 25 at 15.08.20 2
 
WhatsApp Image 2023 07 25 at 15.08.20 3
 
Tekst: Marina Cvitić, Frama Podmilačje
Foto: Frama Podmilačje

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo