Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 07 04 at 17.11.23

Frama Fojnica je i ove godine organizirala edukativno – zabavni program za djecu pod nazivom „Dani dječjeg zajedništva“. Za ovogodišnje geslo uzeli smo citat iz Pjesme stvorova svetog Franje Asiškog: „Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim“, a cilj nam je bio da djeca kroz pet dana različitih aktivnosti i radionica upoznaju svetog Franju i njegov odnos sa svime što je Bog stvorio. Program smo započeli u srijedu 28. lipnja , a završili u nedjelju 2. srpnja. Kako su „Dani dječjeg zajedništva“ najveći i najdraži projekt našim framašima, nisu štedjeli vrijeme i trud u pripremi i organizaciji.

Prvi dan (srijeda) smo započeli svetom misom koju je predvodio naš duhovni asistent fra Božidar Štrkalj, koji je, oko pedeset djece uputio par riječi dobrodošlice te ih uveo u naš program. Poslije mise uslijedila je podjela djece u grupe koje su nosile imena: Brat Sunce (animatorica Sara Babić), Brat Mjesec (animatorica Sara Bošnjak), Sestre Zvjezdice (animatorica Iva Bošnjak) i Sestra Voda (animatorica Monika Brkić). Naši volonteri su djeci podijelili simbolične majice koje su sami ukrašavali različitim motivima i potpisima drugih članova grupe. Nakon pauze za ručak i odmor, naš voditelj formacije Luka Grubešić djeci je održao predavanje na temu našeg ovogodišnjeg gesla. Zaintrigirao je djecu pričama iz života svetog Franje, pobliže objasnio Pjesmu stvorova te na koncu govorio o važnosti očuvanja Majke Zemlje, recikliranju i ljubavi prema svim stvorenjima. Dan smo završili igrama i plesom.
 
Drugi dan (četvrtak) smo započeli svetom misom. Animatorice su svojim grupama održale kratko predavanje, a djeca su za zadatak imala napraviti plakat kojim će se predstaviti drugim grupama i pokazati svoju kreativnost. Nakon ručka i odmora, ostatak dana smo proveli vani uz igre i plesove.
 
Treći dan (petak) nakon svete mise zaputili smo se na poligon igrati igre. Poslije ručka su nas posjetili vatrogasci koji su djeci predstavili opremu za gašenje požara, provozali ih sve u kamionu i pustili mlaz vode da se rashladimo i pripremimo za vodene igre. Djeci najdraži dan završili smo plesom i razišli se kućama.
 
Četvrti dan (subota) nije falilo smijeha i zabave. Iza svete mise djeca su se zaputila u muzej pripremati igrokaze kojim su trebali prikazati odnos sv. Franje prema prirodi, koji su izveli pred drugim grupama. Po prestanku kiše, nakon pauze za ručak i odmor, uputili smo se vani igrati igre, i privesti kraju naše druženje za taj dan.
 
Peti dan (nedjelja) smo započeli svetom misom u 11 sati, iza koje smo roditeljima predstavili sve što smo radili protekla četiri dana. I djeca su se imala priliku podsjetiti kako je izgledalo naše druženje kroz zabavne i šaljive videozapise. Zahvalili smo roditeljima na povjerenju te se uputili u muzej pogledati finale i doznati pobjedničku grupu Dječjeg ljeta 2023. godine. Roditelji su imali priliku pogledati i par plesova iza kojih smo djeci podijelili simbolične nagrade i zahvalnice. Naše druženje smo nastavili ispred samostanske konobe uz roštilj.
 
Od srca zahvaljujemo najprije djeci koji su nas svakoga dana činili radosnim, sretnim i ponosnim. Zahvaljujemo roditeljima i svima koji su pomogli oko organizacije, bilo to financijski ili riječima podrške. Posebnu zahvalu dugujemo našem duhovnom asistentu i prijatelju fra Božidaru Štrkalju i našem gvardijanu fra Mariju Katušiću koji su pokazali kako su uvijek uz nas, kako im ništa nije teško i da se uvijek možemo osloniti na njih. I na kraju, zahvalni smo dragome Bogu na novim prilikama, postignućima i divnim ljudma koje je usadio u naše živote.
 
WhatsApp Image 2023 07 04 at 17.11.23 1
 
WhatsApp Image 2023 07 04 at 17.11.23 2
 
WhatsApp Image 2023 07 04 at 17.11.23 3
 
Mir i dobro.
Luka Grubešić, voditelj formacije

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo