Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 06 15 at 17.25.11

 

Ikona Kraljice franjevačke obitelji boravila je u župi Presvetog Trojstva Novi Travnik i u našem bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda u vremenu od 4. do 9.VI. 2023. godine.

4.VI.2023. naša župna zajednica proslavila je svoj patron Presvetog Trojstva na kojem je središnje misno slavlje predvodio prof. dr.sc. fra Ante Vučković, profesor filozofije i predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira, a u predvečerje, posredstvom sestre Mirjane Biljake, u naše mjesno bratstvo stigla je ikona Kraljice franjevačke obitelji iz Rame s nacionalnog kapitula OFS-a.
 
Čašćenje ikone počelo je molitvom franjevačke krunice i litanijama Majci Božjoj, a zatim je u svečanoj povorci donesena na već pripremljeno mjeto uz oltar, gdje ju je okadio župnik don Anto Ledić, tkođer član Franjevačkog svjetovnog reda. Župnik je predvodio misno slavlje i u propvijedi nas upoznao s načinom izrade i namjeni ikone, kao i o simbolici svih njezinih dijelova i boja, te o božanskoj i ljudskoj prirodi Isusa, njegovoj ljubavi i ljubavi njegove Majke prema čovjeku i čovječanstvu. Uputio nas je i na ugrađene moći, neke prvog stupnja, zaštitnika triju franjevačkih redova: sv.Klare, sv. Elizabete Ugarske i sv. Franje i preporučio utjecanje njihovoj pomoć i zaštiti. Ostavljeno je i vrijeme za osobnu molitvu i šutnju prije i poslije mise.
 
Kroz sve sljedeće dane članovi mjesnog bratstva molili su franjevačku krunicu i litanije sv .Franji, sv. Klari, sv. Elizabeti, a na Tijelovo Presvetom Oltarskom Sakramentu i sudjelovali u svetom misnom slavlju. U srijedu 7.VI., nakon sv. mise, pred ikonom su molili i razmatrali i članovi molitvene zajednice “Misionari ljubavi Srca Isusova i Srca Marijina“ te imali priliku dodirnuti moći i kratko se pomoliti pred ikonom koju je držao don Anto.
 
WhatsApp_Image_2023-06-15_at_17.25.10.jpg
 
Uz ikonu Kraljice franjevačke obitelji proslavili smo i Tijelovo. Euharistiju je predslavio pater Ike Mandurić koji nam je govorio o ljubavi i o žrtvi koja nikad nije uzaludna i ako želimo nasljedovati svojega Otkupitelja, trebamo i sami sve svoje rane i boli predavati Njemu, gledajući Njegovu Majku pod križem. Ikona je ispratila i dočekala Tijelovsku procesiju koja, već tradicionalno, kreće iz crkve ulicama našeg grada i u njoj sudjeluju bojovnici Oružanih snaga BiH, članovi svih udruga naše župne zajednice, vjerni puk, a ove godine, po prvi put kao jedinstvena skupina, i članovi Franjevačkog svjetovnog reda.
 
U subotu 9.VI. dočekali smo mjesne ministre OFS-a iz Livna, Suhog Polja i Ljubunčića, izmolili s njima krunicu i Litanije svetih Franjevačkog reda, izvršili svečanu primopredaju ikone uz blagoslov našeg župnika i brata don Ante Ledića, te je u procesiji ispratili.
 

WhatsApp Image 2023 06 15 at 17.25.09

 
 
Tijekom svih dana boravka ikone u našem mjesnom bratstvu, pohodili su je brojni župljani kao i braća i sestre drugih mjesnih bratstava travničkog kraja koji se nisu prijavili za hodočašće. Svi smo osjetili blagost i svetost kojom je zračila, te smo se zdušno molili za mnoge naše potrebe. Ikona putuje Bosnom i Hercegovinom i nastavlja svoj put po Europi donoseći franjevačko zajedništvo braći i sestrama, a blagoslov i prijeko potrebni mir cijelome svijetu.
 
WhatsApp Image 2023 06 15 at 17.25.10 1
 
WhatsApp Image 2023 06 15 at 17.25.11 1
 

WhatsApp Image 2023 06 15 at 17.43.34

WhatsApp Image 2023 06 15 at 17.43.57

 
 
Gordana Glavaš
ministra bratstva OFS Novi Travnik
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo