Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 06 15 at 16.55.13

 

Od 9. do. 11. lipnja u Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom održana je „Škola bosansko-franjevačke povijesti“. Sudjelovalo je 14 framaša iz mjesnih bratstava Dubrave, Kreševo, Livno, Ljubunčić, Sarajevo, Podhum i Tuzla.

Na početku programa okupljene sudionike su pozdravili: predsjednica Frame Bosne Srebrene Leona Barešić, duhovni asistent Frame Bosne Srebrene fra Antonio Baketarić i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije fra Stipo Alandžak.

Program se sastojao od misnog slavlja, projekcije filma, predavanja, terenskih obilazaka arheoloških lokaliteta i radionica.

Prvoga dana programa fra Antonio je framašima predstavio projekt Škole bosansko-franjevačke povijesti i prezentirao okvire u kojima će se realizirati. Nakon toga framaši su pogledali film „Stoljeća Bosne Srebrene“, kroz koji su na jedan umjetnički način imali priliku učiti o stoljetnoj djelatnosti franjevaca u Bosni.

Drugoga dana tri je predavanja održao dr. Emir O. Filipović, profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prvo je predavanje bilo na temu „Srednjovjekovna Bosna“ u kojem je govorio o samom kontekstu u koji su franjevci došli. Drugo je održao na arheološkom lokalitetu „Mili“ u današnjim Arnautovićima pored Visokog na temu „Kraljevsko Visoko u srednjem vijeku“ u kojem je istaknuo važnost Viskog i lokaliteta Mile za našu povijesnu, kulturnu i duhovnu baštinu. Treće predavanje je bilo pod naslovom „Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni“ i u njemu je istaknuo važnost franjevačke djelatnosti u srednjovjekovnim bosanskim gradovima, koja je inače malo poznata. Nakon predavana članovi Područnog vijeća Frame Bosne Srebrene Leona Barešić i Dario Adžić održali su radionice na temu održanih predavanja. Framaše su potaknuli na kreativno razmišljanje i vrednovanje vlastite povijesti te su im ponudili ideje za vođenje susreta ovakve vrste u mjesnim bratstvima – što je i konačni cilj ove škole.

Trećega dana upriličen je obilazak franjevačkih institucija u Visokom i evaluacija projekta. Između ostalog prof. Filipović je istaknuo sljedeće: Škola bosansko-franjevačke povijesti je hvale vrijedna ideja koja je u svom prvom segmentu uspjela okupiti zainteresirane framaše oko teme srednjovjekovne Bosne i prvih par stoljeća franjevačkog djelovanja na bosanskom prostoru. Osim klasičnog prezentacijskog dijela tematske materije u okviru učionice, projekt je uključivao i terenski aspekt rada te je sa polaznicima posjećen lokalitet s ostacima krunidbene i grobne crkve sv. Nikole u Arnautovićima, nekadašnjim Milima, kod Visokog. Framaši su pokazali visok stupanj zanimanja za izložene teme, pratili su pozorno izlaganja, postavljali pitanja te sudjelovali u diskusiji. Stoga smatram da je Škola bosansko-franjevačke povijesti potpuno ispunila planirane ciljeve te polaznicima pružila čvrstu osnovu u poznavanju prvog razdoblja prošlosti bosanskih franjevaca. U tom smjeru preporučam i daljnji nastavak ovoga vrijednog projekta.“

Zahvaljujemo framašima koji su sudjelovali u projektu i mjesnim duhovnim asistentima koji su ga podržali.

WhatsApp Image 2023 06 15 at 16.56.52

WhatsApp Image 2023 06 15 at 16.56.42

WhatsApp Image 2023 06 15 at 16.56.29

 

Frama Bosne Srebrene

 
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo