Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 06 06 at 16.00.45

 

Od 02. do 04. lipnja 2023. godine u Kući mira u Rami paralelno su održani Nacionalni Kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Frame na kojima su sudjelovali članovi nacionalnih vijeća i članovi područnih vijeća sa svojim delegatima. Također su bili prisutni nacionalni duhovni asistent OFS-a fra Miro Relota, nacionalni duhovni asistent Frame BiH, a istodobno i područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene, fra Antonio Baketarić te područni duhovni asistent Frame Hercegovina, fra Jozo Hrkać.

Nakon dolaska i prijava, uslijedila je molitva krunice i sveta misa, a poslije večere kratki pozdravi i zajedničko upoznavanje. Nacionalna skupština je sa svojim aktivnim radom započela prozivkom članova skupštine i usvajanjem dnevnog reda. Nakon toga nacionalna tajnica Ilijana Manđeralo pročitala je zapisnik prošlogodišnje skupštine, a potom su svoje izvještaje o radu područnih bratstava pročitale Leona Barešić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene te Matea Ostojić, područna predsjednica Frame Hercegovina. Večernjom molitvom i klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu završen je prvi dan skupštine.

Subota je započela zajedničkom molitvom OFS-a i Frame, a nakon toga je ponovno uslijedio odvojeni program. Prvo je nacionalna blagajnica Iva Nikolić pročitala izvještaj o nacionalnoj blagajni u protekloj godini, zatim su se na rad Frame u BiH osvrnuli fra Antonio i fra Jozo, a poslije njih je nacionalna predsjednica Anđela Marić podnijela svoj izvještaj, nakon čega je uslijedila rasprava o izvješćima. Pauza za ručak je prošla u međusobnom druženju članova OFS-a i Frame, a zatim su članovi skupštine imali izbore za novo Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine. Izbornom skupštinom je predsjedala Nacionalna Ministra OFS-a, Ivana Vidović zajedno sa fra Mirom Relotom, duhovnim asistentom OFS-a BiH, a tajnica izbora bila je područna predsjednica Frame Hercegovina, Matea Ostojić.

 

Nakon glasanja dobili smo novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine u sazivu 2023./2025. kojeg čine:

Predsjednica: Petra Bračić (Frama Ružići)

Podpredsjednik: Marko Garić (Frama Vitez)

Voditelj formacije: Ivan Džankić (Frama Gračac)

Tajnica: Ana Marija Prusina (Frama Čitluk)

Blagajnica: Matea Tomić (Frama Humac)

Međunarodni delegat: Josipa Bošnjak (Frama Sarajevo)

Nacionalni duhovni asistent: fra Jozo Hrkać

WhatsApp Image 2023 06 06 at 18.06.59

 

U nedjelju nakon jutarnje molitve i doručka uslijedio je plenum Skupštine i definiranje zaključaka na kojem su donesene i izglasane iduće smjernice:

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom humanitarne akcije o svetkovini sv. Franje zajedno s OFS-om;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim mogućnostima nastavi organizirati projekt „Frama za Afriku“ preko misijskih organizacija u Africi;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine prema potrebi razmotri obnovu Statuta Franjevačke mladeži;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine za sada obustavi izradu web stranice nacionalnog bratstva dok ne uvidi potrebu za istom;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine u suradnji s Nacionalnim povjerenstvom Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame;

 

Hvala dragom Bogu na ovoj plodonosnoj Skupštini i Kapitulu, na zajedničkom druženju i molitvi s OFS-om BiH, na razmjeni iskustava, ideja i savjeta. Nadamo se da će i u budućnosti Frama i OFS u Bosni i Hercegovini nastaviti organizirati zajedničke Skupštine i Kapitule, odraditi mnoštvo zajedničkih projekata, te raditi na još većem povezivanju Frame i OFS-a.

 

Mir i Dobro!

Ana Maria Prusina, nacionalna tajnica Frame BiH

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo