Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2023 05 07 at 19.10.09 1

 

Tuzla, 05.05.2023. - U okviru hodočašća i proputovanja po mjesnim bratstvima Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži diljem Europe, vjernici su, u četvrtak, 4. svibnja, u tuzlanskoj samostanskoj crkvi, pod večernjom svetom misom,  dočekali ikonu Kraljice franjevačke obitelji na kojoj se nalaze moći Svetog Franje, Svete Klare i Svete Elizabete.

Podsjećamo, riječ je o ikoni (Regina familiae franciscanae) koja je nastala 2018. godine u Litvi prigodom 3. europskog  kongresa Franjevačkog svjetovnog reda i Frame. Naslikao ju je brat Carlo Bertagnin, a blagoslovljena je u ožujku iste godine nakon čega je započela svoje hodočašće po Europi. Cilj je da ikona posjeti što više mjesnih bratstava OFS-a i Frame i tako pridonese rastu osjećaja pripadnosti i blizine njihovih članova, jednako kao i povezivanju franjevačke obitelji u Europi, njezinog rasta u molitvi i duhovnom dozrijevanju. Ikona je od Nacionalnog bratsva Hrvatske, gdje je također hodočastila po mjesnim bratstvima, preuzeta u travnju i tako stigla u Bosnu i Hercegovinu.
 
Ideja je da ikona bude predstavljena na Nacionalnom kapitulu OFS-a i Frame koji će se održati u Rami od 2. do 4. lipnja, dok bi u razdoblju prije kapitula i nakon njega obilazila mjesna bratstva kada bi bila dana na štovanje i iskazivanje pobožnosti. Članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Tuzla su zajednički sudjelovali u prigodnom programu dočeka i štovanja ikone u samostanskoj crkvi – prije svete mise je jedan od članova tuzlanskog bratstva OFS-a, uz asistenciju dviju članica Frame, u crkvu unio ikonu nakon čega je duhovni asistent fra Mijo Ljubos započeo uvodnu molitvu.
 
Jedan od članova mjesnog bratstva OFS-a je pročitao podatke o ikoni Kraljice franjevačke obitelji i značenjima koja su zajednička svim ikonama na kojima je prikazana Blažena Djevica Marija. U Liturgijskom izboru misnih slavlja posvećenih Blaženoj Djevici Mariji stavljen je naglasak na Marijnu važnost za franjevačku obitelj, a poslije svete mise je nastavljena pobožnost  pred ikonom Kraljice franjevačke obitelji. Ikona će biti izložena u samostanskoj crkvi i dana na štovanje do večernje mise u nedjelju, a vjernici će moći sudjelovati u zajedničkoj pobožnosti prije večernjih misa u petak, subotu i nedjelju kada će ikona nastaviti svoje hodočašće do sljedećeg mjesnog bratstva OFS-a u BiH. Znakovito je da je Franjevački samostan u Tuzli, makar na nekoliko dana, dobio na čašćenje ikonu Kraljice franjevačke obitelji u mjesecu svibnju koji je u Crkvi posvećen Blaženoj Djevici Mariji kada vjernici sudjeluju u svibanjskim pobožnostima.
WhatsApp Image 2023 05 07 at 19.10.09
 
Mladen Bosankić, OFS
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo