Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 0901 1

Proteklog vikenda, od 10. - 12. veljače 2023., u Domus Pacis u Međugorju, održan je seminar za učitelje formacije u Franjevačkom svjetovnom red BiH pod geslom "Duh sveti poučiti će vas u taj čas što valja reći" (Lk 12,12). Organizator je Nacionalno vijeće OFS-a BiH, a sudjelovalo je 40ak svjetovnih franjevaca iz cijele BiH, kao i Nacionalni duhovni asistent OFS-a BiH fra Miro Relota.

Seminar je započeo u petak okupljanjem u Kući mira u poslijepodnevnim satima, a nastavlja se programom krunice i svete Mise u crkvi svetog Jakova te zajedničkom večerom nakon čega su se sudionici seminara pridružili projekciji filma "Razgovor", koju je organizirao župni ured Međugorje. Film je nastao na temelju transkripta razgovora koji se odvijao između nadbiskupa Alojzija Stepinca i maršala Josipa Broza Tita. Svjetovni franjevci su bili oduševljeni filmom i kako je u njemu prikazan bl. Stepinac, koji je, podsjetimo se, također bio član Franjevačkog svjetovnog reda.
 
U subotu jutro, seminar se nastavio jutarnjom molitvom i doručkom nakon čega nam je pozdrave uputio duhovni asistent OFS-a Međugorje fra Zvonimir Pavičić i Nacionalna učiteljica formacije
Mirela Barbarić, a potom je uslijedilo predavanje područnog duhovnog asistenta OFS-a fra Josipa Vlašića. Tema predavanja bila je "Promicanje franjevačkih zvanja". Fra Josip je istaknuo da promocija zvanja nije nikakav marketinški trik, ni površno kršćanstvo. Promicanje franjevačkih zvanja događa se cijeli život, u svakoj etapi našeg života. Poput svetoga Franje uvijek moramo djelima odnosno životom svjedočiti, a samo ako je to potrebno i riječima. Promocija franjevačkih zvanja rađa se iz osobnog uvjerenja u vrijednost osobnog franjevačkog poziva, moramo biti svjesni koliko smo milosti primili od svetoga Franje i franjevačkog poziva.
 
Nakon izlaganja, uslijedio je rad po grupama i plenum. Nakon ručka bilo je slobodno vrijeme za osobnu molitvu i druženje, a zatim drugi dio predavanja fra Josipa Vlašića. Popodnevna tema bila je "Simpatizeri svetoga Franje". Fra Josip je govorio o tome kako je potrebno vrijeme uvođenja, tj. usklađivanja, kandidata i bratstva. Potrebno je simpatizerima ponuditi autentičnog svetog Franju, što je on rekao i napisao. Predavač je posebno istaknuo da trebamo u Crkvi i svijetu čuvati živu Franji u karizmu, jer to je zadaća svih franjevaca pa i trećara. Nakon predavanja opet smo se uputili na  krunicu i svetu Misu  u crkvi svetog Jakova. Zadnji dio ove večeri je bio zabavni program, odnosno igre koje su pripremile članice Nacionalnog vijeća Frame BiH, Petra Bračić i Helena Paradžik. Framašice su se potrudile pripremiti zabavne igre, a trećari su ih srdačno prihvatili i radosno sudjelovali.
 
Zadnji dan seminara, u nedjelju 10. veljače, započeo je jutarnjom molitvom i doručkom nakon čega smo imali izlaganje sestre Tine Vidić iz OFS-a Čitluk koja nam je svjedočila o svome osobnom iskustvu učiteljice formacije i koje su bitne smjernice za kvalitetna rad učitelja formacije, između čega ističe služenje u ljubavi i poniznost. Tina je istakla kako smo mi produžena ruka Crkve, jedna proširena obitelj. Potom smo imali svetu Misu koju je predvodio fra Miro, koji je u homiliji spomenuo kako smo mi sol svijeta i da moramo biti svjesni svoga poziva ali i odgovornosti koju nosi. Seminar je završen ručkom u podne i zagrljajima i srcima punim franjevačke radosti.
 

 

IMG 0883 1

IMG 0881 1

IMG 0876 1

 
Josipa Marušić, OFS Kočerin
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo