Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

christmas g69e9c31de 1920

Draga braćo i sestre,

 

neka vam Gospodin da svoj mir!

 

Svaki blagdan, svako slavlje je drugačije, nijedno nije isto, ali to uvelike vrijedi za ovogodišnji Božić, iz više razloga. Mnogo je rana u našem životu uzrokovanih ratom, prirodnim katastrofama ili drugim životnim tragedijama. Ali kada ove godine budemo slavili Božić, imamo puno stvari za zahvaliti, unatoč brigama koje zasjenjuju naš život.

 

Pogledajte Isusa koji je rođen u Betlehemu, u teškom trenutku povijesti, u siromašnom mjestu. Je li nama danas teže živjeti nego njemu? Je li nam manje ugodno? Ima li danas više ratova? Jesmo li siromašniji od njega? Trebamo li se seliti s jednog mjesta na drugo više nego što je on morao? Trpimo li više progona nego što je on morao? Pozivam vas da se svega toga prisjetite i da se prisjetite onih koji i danas žive u istim teškim uvjetima. Ne razmišljajte o Božiću kao o ugodnom blagdanu, nego ga učinimo blagdanom djece Božje.

 

Otkrijmo Isusa u drugome koji zaslužuje naše poštovanje, traži naše služenje, čeka našu prisutnost i pažnju. Također ćemo imati mnogo stvari za raditi dok služimo drugima. Ne gledajmo zašto će to biti teško učiniti, nego radost što smo zajedno uključeni u nešto dobro. Neka Božić produbi naš poziv i poslanje, a sve nas potakne na jačanje predanosti, potakne nas na solidarnost.

 

Sljedeće godine započinjemo niz franjevačkih obljetnica, najprije zahvaljujući Bogu za Pravilo svetoga Franje i za slavlje Božića u Grecciu, koji je mnogima otvorio oči za beskrajnu Božju ljubav. Pozivam vas sve da proživite ova slavlja ne samo sjećajući se nekih značajnih trenutaka iz života svetoga Franje, nego gledajte na te događaje kao na velike mogućnosti za obnovu naše vjere, za obnovu načina na koji živimo našu bogatu franjevačku karizmu. Molim vas, pronađite onaj način slavlja koji najbolje odgovara vašim bratstvima, životnim prilikama u kojima živite, kako biste mogli zahvalnije, potpunije, obnovljenije živjeti svoj poziv i poslanje.

 

U skladu s ovim slavljima koja započinjemo iduće godine, želio bih vas sve ponovno pozvati da dođete i sudjelujete na Kapitulu na rogožinama 2024. Bit će to povlašten trenutak za Franjevački svjetovni red da se sastane, da se raduje, da molimo zajedno, da dopustimo Bogu da nas sve obogati iskustvom koje bi moglo biti jedinstveno u našem životu.

 

Na kraju bih se obratio svim onim našim sestrama i braći koji su patili od posljedica rata, elementarnih nepogoda, financijskih poteškoća, obiteljskih problema, bolesti ili bilo kojih drugih nedaća. Prema svima vama osjećam posebnu naklonost i blizinu te vas sve želim ohrabriti da usprkos svakoj poteškoći Bog ima kontrolu, poznaje nas i poznaje naše probleme. On je na našoj strani, zajedno s nama. Zato je odlučio doći “uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik” (Fil 2,7) da otkupi svijet i pokaže slavu Božju usprkos svim poteškoćama i svim patnjama.

 

Draga moja braćo i sestre, sve ću vas u svom srcu na poseban način prinijeti Kristu svojim molitvama, zahvaljujući Bogu za svakoga od vas. Neka nam svima Bog daruje mir, u našim srcima i u svijetu.

 

Vama, vašim obiteljima, vašim bratstvima upućujem najljepše želje za svet i miran Božić i Novu godinu.

 

Vaš ministar i brat,

Tibor Kauser,

generalni ministar OFS-a

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo