Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Tuz 01

U nedjelju, 20. studenoga, pod svečanom svetom misom u samostanskoj crkvi u Tuzli, članovi Franjevačke mladeži proslavili su 25 godina postojanja u tuzlanskoj župi. Njihovo su slavlje uveličali članovi mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda – jedne od grana velike franjevačke obitelji koje djeluju u Tuzli. Bio je to pravi franjevački blagdan kada je, pod svetom misom, obredom primanja Franjevačka mladež dobila pet novih članova, dok je šest članova obnovilo svoja obećanja. Bila je to prigoda i kada je jedna članica tuzlanskog mjesnog bratstva dala trajne zavjete u Franjevačkom svjetovnom redu.

Neposredno prije svete mise je fra Marinko Pejić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, održao predavanje u kojem je govorio o franjevačkoj duhovnosti u današnjem svijetu i što može današnje mlade i sve ljude našeg doba privući i potaknuti da počnu dublje živjeti svoju vjeru i nadahnjivati se životom svetog Franje. Istaknuo je tri načela franjevačke duhovnosti – prihvaćanje siromašnih, odbačenih i marginalnih skupina, odnosno solidarnost i bratstvo sa svim ljudima. Kao drugo načelo spomenuo je ljubav svetoga Franje prema svemu stvorenom – sveopće bratstvo čovjeka sa svim živim bićima. Na treće je mjesto važnih obilježja franjevaštva, specifično bh. franjevaca, fra Marinko smjestio njihovu suživljenost s pukom u BiH kroz oko sedam stoljeća.

Svečanu svetu misu je predvodio fra Antonio Baketarić, duhovni asistent Frame Bosne Srebrene. Misno slavlje su glazbeno animirali članovi Franjevačke mladeži iz Tolise koji su, zajedno s mladima iz Domaljevca i Dubrava došli podijeliti slavlje s mladima tuzlanske Frame. S njima je došao i duhovni asistent Frame Tolisa, fra Ivan Stanić.

U propovijedi je fra Antonio govorio o svetome Franji kao jednostavnom i malom čovjeku koji je odgovorio na Božju ljubav, jednako kao o franjevačkom pozivu kao o jednoj vrsti duhovnog zvanja i u tom je duhu nazvao članice i članove Franjevačke mladeži – franjevkama i franjevcima. „Da biste vi došli do ovoga stupnja gdje ste danas, kod vas se trebala dogoditi neka promjena, nešto što će vas dovesti ovamo kako biste pristupili ostalim djevojkama i mladićima. Kako mi stojimo sa svojoj promjenom u odnosu na Franjinu promjenu, u odnosu na Franjino obraćenje, u odnosu na obraćenje onoga po čijem primjeru nasljedujemo Isusa iz Nazareta?“ neke su do misli fra Antonija Baketarića koji je dodao kako od svetoga Franje možemo naučiti živjeti u današnjem svijetu. „Iz primjera svetog Franje, koji ide sultanu kako bi se susreo s njime, možemo i moramo puno naučiti ako želimo imati zdrave međuljudske odnose, posebno u gradu i zemlji u kojima živimo, gdje živi više različitih naroda i religija. Franjo nam može biti primjer kako se odnositi prema drugima i drugačijima“, nastavio je fra Antonio i na kraju zaključio i poručio mladima kako mu je želja da oni žive poput svih mladih ljudi, s obzirom na to da su u godinama kada su moralno odgovorni i socijalno osjetljivi. Također im je poručio da, uza sve sličnosti koje imaju sa svojim vršnjacima, žive takvim načinom života da kada ih netko vidi poželi živjeti kao oni.

Mladi iz tuzlanske Frame su u hodniku Franjevačkog samostana u Tuzli, u povodu ovoga velikog jubileja, upriličili malu galeriju fotografija kojom su napravili presjek djelovanja Franjevačke mladeži u njezinih četvrt stoljeća postojanja.

Tuz 02

Tuz 04

Mladen Bosankić, OFS

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo