Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2022 11 21 at 15.57.38

Ovog vikenda u Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom od 18. do 20. studenog je održan Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame. Geslo ovogodišnjeg seminara, koji je okupio oko 90 framaša iz cijele Bosne i Hercegovine, bilo je: „Nemojte život svijeta slijediti, jer život duha više vrijedi.“ (SirČuj 5-6).

Dolaskom framaša u Konvikt, svetom misom i večerom smo započeli trodnevno druženje. Nakon pozdrava i kratkog upoznavanja framaša, prvo predavanje je održao fra Zvonimir Batista, duhovni asistent Frame Uskoplje. Fra Zvonimir je framašima pričao o duhovnom životu, odnosno pokušao im posvijestiti da je to čovjekov unutarnji život koji se rađa kada se ne zadovoljavamo temeljnim odgovorima već tražimo više. Spomenuo je i da je pitanje smisla života glavno pitanje 21. Stoljeća i da je mladom čovjeku puno teže naći smisao. U današnjem svijetu punom buke, fra Zvonimir je pokušao istaknuti važnost tišine u kojoj oslobađamo sebe, a vlastita sloboda je temelj duhovnosti. Poručio je framašima da žive cjelokupno evanđelje te da svakodnevno postavljaju pitanje tko je njima Isus, pomoću kojeg će odgajati svoj kršćanski duhovni život. Klanjanjem je završen program prvog dana seminara nakon kojeg je uslijedio noćni mir.

Subota je započela jutarnjom molitvom i doručkom nakon kojeg su framaši imali priliku čuti nešto više o službi i poslanju voditelja formacije od Nacionalne voditeljice formacije Petre Bračić. Petra je u prvom dijelu svog predavanja framašima pričala o samoj službi, te im je pokušala posvijestiti da su upravo oni pozvane osobe koje odgajaju bratstvo i da oni poslužuju hranu koju njihova zajednica jede. U drugom dijelu je pričala o samom pozivu i potaknula framaše da se uvijek vraćaju na izvore. Obični ljudi – ti i ja, kako je Petra rekla, poslani su i u crkvi, ali i u društvu živjeti evanđelje po uzoru na sv. Franju, a da bi živjeli prvo moraju znati. Ovo je bio poticaj da se uvijek iznova zaintrigiraju i otkrivaju sve ono o sv. Franji što im može pomoći u izgradnji i odgoju bratstva. Nakon predavanja Nacionalne voditeljice formacije uslijedila su kružna predavanja po grupama u kojem su Antonia Grubeša, područna voditeljica formacije Frame Bosne Srebrene, Anđela Marić, nacionalna predsjednica Frame BiH i Leona Barešić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene pričale framašima o razdobljima formacije u Frami, preciznije o simpatizerima, primljenicima i obećanicima. Poslije ručka i pauze na kojoj su se framaši mogli međusobno još više upoznati, program se nastavio radom po grupama u kojem su sa svojim animatorima rješavali neka problemska pitanja i situacije povezane s formacijom njihovih bratstava, razmjenjivanjem ideja i iskustava. Večerom i zabavnom večeri je završen drugi dan seminara.

Zadnji dan seminara započeli smo jutarnjom molitvom i doručkom, a nakon toga je zadnje predavanje održala magistrica pedagogije i bivša framašica Anja Puljić na temu komunikacijskih vještina i govora tijela. Kombiniranjem predavanja i zanimljivih i korisnih radionica, Anja je framašima približila pojam komunikacije i koliko je važno znati čitati neverbalne znakove. Framaši su slušali i o važnosti slušanja te čuli neke savjete kako postati bolji u čitanju neverbalnih znakova i govora tijela. Evaluacijom seminara i svetom misom završen je ovogodišnji seminar.

Hvala dragom Bogu na svemu u ova tri dana, framašima na odazivu i ozbiljnom pristupu u vezi formacije bratstava. Nadam se da su kroz ova tri dana naučili nešto novo, čuli iskustva i ideje drugih framaša koji im mogu biti od pomoći u radu i da će sa sobom u svoja mjesna bratstva ponijeti lijepe uspomene i mnoštvo znanja koja će iskoristiti za izgradnju i poboljšanje formacije. Mir i Dobro!

Ilijana Manđeralo, nacionalna tajnica Frame Bosne i Hercegovine

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo