Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

viber image 2022 10 09 17 46 46 061

 

Izborni kapitul OFS Bosne Srebrene

 

Od 07. do 09. listopada 2022.godine u Franjevačkom samostanu svetog Bonaventure u Visokom održan je izborni kapitul i duhovna obnova Bosanskog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Kraljice Katarine. Na kapitul su se okupili članovi područnog vijeća, ministri i delegati iz 19 mjesnih bratstava, te 3 duhovna asistenta mjesnih bratstava i područni i nacionalni duhovni asistent fra Miro Relota. Kapitulom je predsjedao područni ministar Marijan Begić.

Nakon što su se svi učesnici smjestili u svoje sobe okupili smo se u samostanskoj crkvi i započeli kapitul molitvom krunice i slavljem svete mise za sve žive i pokojne članove Franjevačkog svjetovnog reda našeg područnog bratstva. Svetu misu predvodio je fra Miro Relota (područni i nacionalni duhovni asistent OFS-a), a koncelebrirali su fra Mijo Džolan (duhovni asistent bratstva Rama – Šćit)  i fra Mijo Ljubos (duhovni asistent bratstva Tuzla).

Nakon svete mise i večere u samostanskoj dvorani smo nastavili rad uvodnim pozdravima područnog ministra i područnog duhovnog asistenta. Uslijedilo je kratko predstavljanje svih učesnika. Potom je fra Mijo Ljubos imao svjedočenje o svom životu i kako se odazvao na Gospodinov poziv da bude svećenik franjevac. Inače, fra Mijo je sin naše područne doministre sestre Gordane Ljubos. Hvala fra Mijo! Ovim je još jednom zorno pokazana povezanost sva tri reda u Franjinoj obitelji. Prvi dan kapitula je završen večernjom molitvom časoslova.

Drugi dan je, uglavnom,  protekao u radnoj atmosferi. Nakon jutarnje molitve časoslova i doručka ponovno smo se sastali u samostanskoj dvorani. Svi smo se razveselili kada je u dvoranu ušao fra Gabrijel Tomić, duhovni asistent bratstva Brestovsko i nekadašnji područni asistent OFS Bosne Srebrene. Svoje izvješće o radu u proteklom periodu prvo je podnio područni ministar brat Marijan Begić, a potom su uslijedila izvješća ministara mjesnih bratstava. Čuli smo kako su epidemija korona virusa i iseljavanje mlađih pa i starijih ostavilo posljedice na našim bratstvima. Dragom Bogu hvala i u takvim okolnostima uspjeli smo završiti kanonski ustroj i obnovu nekoliko bratstava, bilo je primanja novih članova i davanja privremenih i trajnih zavjeta. Održani su izbori za nova vijeća u svim bratstvima čijim vijećima je istekao mandat u proteklom periodu, osim u dva bratstva, ali smo dogovorili da će i to brzo biti riješeno. Brat Marijan se posebno zahvalio prethodnom duhovnom asistentu fra Davoru Petroviću za nesebičan trud i pomoć. Još jednom se potvrdilo da je uz naš trud i Božju pomoć moguće preokrenuti negativne trendove. 

 

Nakon kraće pauze uslijedili su izbori za novo područno vijeće i izbor novih delegata za nacionalni kapitul. Sukladno Pravilu i Generalnim konstitucijama izborima je predsjedala nacionalna doministra OFS BiH Marija Krešić u nazočnosti nacionalnog duhovnog asistenta fra Mire Relote.  Izbori su započeli Zazivom Duha Svetoga te čitanjem ulomka iz evanđelja, a potom je uslijedila molitva iz Obrednika. Predsjedateljica izbora imenovala je Božicu Lončar, međunarodnu vijećnicu, za tajnika te Anđelinu Crnoja i Željku Klarić za brojače glasova. Prisutne je upoznala sa tijekom izbora, o tome tko ima pravo glasovati, a tko može biti biran i na koji će se način glasovati. Za svaku službu su bila ponuđena najmanje 2 kandidata, a većinom glasova prisutinih u novo područno vijeće izabrani su: 

 

  • Marijan Begić – ministar (MB Bistrik – Sarajevo)
  • Nikola Taraba – doministar (MB Vitez)
  • Ružica Čelan – povjerenica za formaciju (MB Kreševo)
  • Zlatko Špoljarević – tajnik (MB Tuzla)
  • Anto Stanić – rizničar (MB Kreševo)
  • Martina Pavić – povjerenica za Famu (MB Suho Polje)

Nakon izbora novom je vijeću čestitke uputila sestra Marija Krešić, kao predsjedateljica izbora, a potom je uslijedila iz Obrednika kojom su vijećnici uvedeni u službu i blagoslov.

 

Uslijedio je zajednički ručak, a potom popodnevna pauza. 

 

Naredna točka u programu je bila predavanje na temu 'Djelovanje Franjevačkog svjetovnog reda prema prilikama mjesta i vremena' koje nam je u samostanskoj dvorani održao mladomisnik fra Zvonimir Batista. Bilo je to zaista zanimljivo predavanje, nakon kojeg je uslijedilo postavljanje pitanja i razgovor o temama koje smo čuli. Zahvaljujemo se fra Zvonimiru što je izdvojio svoje vrijeme za nas i potaknuo nas na razmišljanje.

 

Nakon kraće pauze ponovo smo se okupili kako bi izabrali delegate za nacionalni kapitul. Između ponuđenih kandidata većinom glasova izabrani su: 

 

  • Kata Remić – MB Fojnica
  • Anđelka Lauš – MB Livno
  • Danica Inić – MB Livno
  • Mladen Bosankić – MB Tuzla
  • Katica Milisav – MB Nova Bila
  • Zdenka Lijović – MB Ljubunčić
  • Ljerka Mikić – MB Tolisa

 

U 17:30 smo se okupili u crkvi na molitvi krunici i slavlju svete mise koju je predvodio fra Miro Relota a koncelebrirao je fra Mijo Džolan.  Uslijedila je večera, a nakon kraće pauze u 20 sati je počeo večernji program. Brat Marijan Begić je imao predavanje na temu 'Nisam došao zvati pravednike nego grešnike', nakon kojeg smo se zadržali u bratskom razgovoru. Dan smo završili večernjom molitvom časoslova.

 

Treći dan smo započeli jutarnjom molitvom časoslova, a nakon doručka smo se ponovno okupili u samostanskoj dvorani kako bi razgovarali o aktivnostima koje nas očekuju u narednom periodu i usvojili nekoliko smjernica za rad. Fra Miro nam je uputio poticajne riječi i ohrabrio nas da nastavimo slijediti Krista po primjeru svetoga Franje. Dogovoreno je da se, prema preporuci Nacionalnog vijeća, treba srediti matične knjige, da treba što više aktivnosti organizirati sa Framom i pokušati pomladiti članstvo.

 

Naš sastanak smo priveli kraju onako kako smo i počeli – svetom misom. Ovaj put, bila je to sveta misa zahvalnica, na kojoj smo se dragom Bogu zahvalili za sva dobra i zamolili za Njegov blagoslov u narednom periodu. Svetu misu predslavio je fra Mijo Džolan a koncelebrirao je fra Miro Relota.  Uslijedio je zajednički ručak, a potom smo se uputili svojim kućama.

 

Hvala svim fratrima i časnim sestrama samostana svetog Bonaventure u Visokom i gvardijanu fra Franji Radmanu na ukazanom gostoprimstvu. Hvala svoj braći i sestrama koji su došli na kapitul, posebnu zahvalnost iskazujemo svim duhovnim asistentima koji su došli na kapitul. Hvala našim predavačima fra Miji i fra Zvonimiru. Hvala sestrama Mariji i Božici, članicama Nacionalnog vijeća koje su predvodile izborni dio kapitula. Najveću zahvalu dugujemo dragom Bogu na ovom predivnom susretu i zajedništvu.  Neka novoizabrano vijeće i delegate prati Božji blagoslov po zagovoru sv. Franje, da povjerene im službe obnašaju odgovorno, savjesno i radosno.

 

viber image 2022 10 14 10 58 01 572

Marijan Begić, OFS

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo