Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20221003 WA0002

03.10.2022.godine nastavljena je obnova mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda župe Vareš. To je zaista veliki događaj za ovu župu, jer je lani nakon 50.godina ponovo formirano mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda. U maloj crkvi koja datira iz 16. stoljeća, a mnogi je od milja zovu vareška Porcijunkula, održano je primanje i zavjetovanje u Franjevački svjetovni red, kao i obredi primanja i obećanja mladih u mjesnu Framu. 

 

Sveto misno slavlje je predvodio fra Miro Relota, područni duhovni asistent OFS-a Bosne Srebrene, a koncelebrirali su župnik fra Leon Pendić i župni kapelan fra Tomislav Brković. Misno slavlje su pjesmom uljepšali zbor Frame i župni zbor, zajedno sa sestrom Ružicom. 

 

Prvo su obavljeni obredi OFS-a. Primanje i zavjetovanje u Franjevački svjetovni red je vodio područni ministar Bosanskog bratstva OFS-a, brat Marijan Begić. Bratstvo je postalo bogatije za jednu sestru koja je primljena u Franjevački svjetovni red, a 9 braće i sestara koji su primljeni lani, sada su dali svoje prve zavjete na godinu dana.

 

Potom su obavljeni obredi za framaše. Pet mladih ljudi je potaknuto primjerom svetoga Franje odlučilo pristupiti mjesnom bratstvu Franjevačke mladeži - Frame, a troje je dalo svoja obećanja na godinu dana.

 

U nadahnutoj propovijedi, fra Miro je pobliže predstavio život sv. Franje, te nam po njegovom primjeru dao poticaj da živimo kao i naš serafski Otac. Kako reče fra Miro, mnogima je to što se mi danas, u ovo vrijeme, odlučujemo živjeti skromno i ponizno ludost. No, ne zaboravimo da su tako isto govorili i za svetoga Franju. Oslobodivši se materijalnoga bogatstva, otvorivši svoje srce i predavši ga Bogu, Franjo je napokon našao pravi smisao svoga života, otkrio pravu radost. Fra Miro je pozvao sestru Vesnu da ispriča kako je ona odlučila krenuti za Kristom, po primjeru svetoga Franje.  U nastavku homilije fra Miro i sestra Vesna su zajedno naglasili da je bitno da svoju vjeru živimo vesela srca  i da sve što radimo, radimo na slavu Božju.

Nakon svete mise je održan obred preminuća svetog Franje. 

Druženje je nakon mise nastavljeno uz pjesmu i razgovor u župnoj dvorani. 

 

Čestitamo svoj braći i sestrama framašima i trećoredcima i želimo im ustrajnost u njihovom pozivu.

Marijan Begić, OFS

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo