Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

GG 2022 012

 

SLAVLJE  OFS-a U GUČOJ GORI – OBREDI PRIMANJA I ZAVJETOVANJA

 

01.10.2022.godine na prvi dan trodnevnice uoči blagdana svetoga Franje i na blagdan svete Terezije od Djeteta Isusa, u Gučoj Gori su se već tradicionalno okupili članovi Franjevačkog svjetovnog reda i vjernici iz svih okolnih župa. Bogu hvala, okupilo se preko 70 članova OFS-a i mnoštvo hodočasnika, pa crkva bijaše puna naroda Božjega. 

 

Svečano misno slavlje predvodio je fra Miro Relota, duhovni asistent područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Bosne Srebrene, a koncelebrirali su fra Davor Petrović, gvardijan samostana u Gučoj Gori,  profesor fra Velimir Valjan, fra Pero Vrebac, fra Drago Pranješ, fra Velimir Bavrka, fra Zdenko Frljić, fra Mijo Šuman i fra Krešo Vukadin.

 

Pod ovom svetom misom prvi put je izvedena Himna kraljici Katarini, koju je uglazbio fra Nikola Matošević na tekst fra Ladislava Fišića. Otpjevali su je zborovi župe Nova Bila i samostana Guča Gora.

 

U svojoj poticajnoj propovijedi je fra Miro je, osvrnuvši se na današnje Evanđelje, govorio o malenosti, bratstvu i darovima Duha Svetoga. Istakao je da nam je sveti Franjo trajni uzor u mnogim krepostima, pa i u toj malenosti, u prihvatanju svakog čovjeka kao brata i u otvorenosti i čistoti srca. Samo onaj čije je srce otvoreno može primiti darove Duha Svetoga, te tako imati snage hoditi u vjeri kroz zemaljski život, ljubiti Boga i brata čovjeka. Ohrabrio je sve trećoredce da nastave živjeti Evanđelje u svijetu, donoseći Krista u svoje obitelji, na radna mjesta, među ljude koje susreću. 

 

Potom su uslijedili obredi zavjetovanja i primanja u Franjevački svjetovni red. Iz mjesnih bratstava OFS-a Nova Bila, Novi Travnik i Vitez 2 braće i sestara je primljeno u Franjevački svjetovni red, 9 braće i sestara dalo svoje prve zavjete na godinu dana,  a 7 braće i sestara je dalo trajne – doživotne zavjete. Molbe za prijem i zavjete je primio brat Marijan Begić, ministar područnog bratstva OFS-a Bosne Srebrene,  a u ime Crkve ih je potvrdio područni duhovni asistent OFS-a fra Miro Relota. Svoj novoprimljenoj i zavjetovanoj braći i sestrama su kao uspomena na ovaj dan poklonjeni znak tau i knjiga Izvori radosti, te molitva svetoga Franje. 

 

Nakon gozbe za Stolom Gospodnjim, okupili smo se u samostanskoj dvorani za zajedničkim stolom da skromno proslavimo ovaj veliki dan. Bilo je zaista lijepo i  veselo – kako i dolikuje onima koji su braća i sestre po svetome Franji. 

 

Hvala gvardijanu fra Davoru Petroviću, svim svećenicima koji su učestvovali u ovom misnom slavlju.  Hvala dragome Bogu i svetome Franji na ovom danu punom radosti bratskog susreta i zajedništva. Svoj primljenoj i zavjetovanoj braći i sestrama želimo obilje Božjeg blagoslova! Neka im Gospodin da snage da ustraju u svojoj odluci da žive Evenđelje po primjeru svetoga Franje! Nadamo se da će se potaknuti ovim slavljem neki od prisutnih vjernika odlučiti stupiti u OFS.

GG 2022 005

GG 2022 007

 

Marijan Begić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo