Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

WhatsApp Image 2022 08 02 at 12.15.43

„Jednostavnost, prirodnost, vedrina, neka čudna bezbrižnost, koja će kojiput prijeći i u neodgovornost, prostodušnost koja graniči s naivnošću, sve do granice gluposti, bez obzira koji položaj zauzimlju, na kulturu koju su stekli, eto, takvi će uvijek biti i po tome se od drugih razlikovati.“ Yves Ivonides

Od 25. do 30. srpnja 2022. godine 17 visočkih framaša, bivših i sadašnjih, zajedno sa svojim duhovnim asistentom fra Stipom Alandžakom uputilo se na hodočašće. Sve ono znanje koje smo do sad imali o životu našeg utemeljitelja nije bilo dovoljno te smo željeli vidjeti, čuti, dodirnuti sve ono gdje je On započeo popravljati Kristovu Crkvu. Put nas je odveo ad fontes i tako smo posjetili Asiz, Greccio i La Vernu, najznačajnija franjevačka mjesta.

Porcijunkula je bila prvo gdje smo zastali. Mjesto je to uz koje su vezani svi važniji događaji iz Franjina života: tu je početak franjevačkog reda, tu je sv. Franjo primio i sv. Klaru i tu je preminuo. U toj crkvici naš Franjo je na odlomak o misionarskom poslanju apostola odgovorio riječima: “Ovo je ono što želim: ovo je ono što tražim i želim to izvršiti svim svojim srcem!“ I zato smo i mi na tom mjestu promišljali o toj odvažnosti, smjelosti i razlučivanju poziva. Kako posjetiti Franjin Asiz, a ne doživjeti Franjevački Betlehem? Gradić sagrađen na stijenama obrastao šumama, odaje nam tajnu Božićne noći gdje sva divljina prirode nestaje, a blagost i mir se razliježe cijelim svijetom. Dolaskom u Greccio razmišljali smo o Božjoj jednostavnosti i malenosti, da se On- Bog silni utjelovio i postao jedan od nas slabih i smrtnih ljudi. Vrhunac našeg posjeta Grecciju bila je božićna misa nakon koje smo jedni drugima čestitali Božić shvativši da se Isus svakog dana može i treba roditi u našem srcu.

WhatsApp Image 2022 08 02 at 12.16.11

Također, imali smo priliku i obići cijeli stari grad Asiz, koji tako divno odiše tom franjevačkom jednostavnošću. Tu, na Rajskom brdu, nalazi se Bazilika svetog Franje, gdje je i sami grob svetog Franje na kojem piše: “Umro prije smrti, živ i nakon smrti!“ Mjesto je to na kojem prestaje sve, a puno više od toga se nastavlja. Dalje idući kroz grad, nailazimo i na Baziliku svete Klare, gdje ispod glavnog oltara počiva neraspadnuto tijelo svete Klare i originalni križ sv. Damjana. Nakon toga, posjetili smo i Crkvu svete Marije Velike gdje se danas nalazi neraspadnuto tijelo blaženog Carla Acutisa. Na ovom mjestu smo zastali i promislili o svom životu, kako ga živimo i kako ga možemo posvetiti, jer je upravo Carlo primjer svim mladima da svetost nije samo neka priča iz crkvene povijesti, nego da nas Bog i danas poziva na svetost. Posebno nas je oduševila i Crkva svetog Damjana, smještena nedaleko od Asiza, okružena maslinicima i čempresima, a na tako mirnom mjestu odiše posebnom jednostavnošću. Tu je Franjo čuo poziv Raspetoga: „Franjo, idi i popravi moju crkvu, koja se, kako vidiš, ruši!“, a upravo i u toj crkvi nastala je Franjina Pjesma stvorova. Ostali smo ovdje dugo u tišini i razmatranju o životnom pozivu i odgovoru na njega.

Cijeli jedan dan odvojili smo za sveto brdo La Vernu, gdje se neprestano događa susret Boga i malenoga čovjeka. Mjesto je to gdje je sveti Franjo primio svete rane i tako postao „alter Christus“. La Verna je mjesto koje posebno svjedoči Franjinu ljubav prema prirodi i svemu stvorenom pa smo tako mogli vidjeti i Franjinu postelju u pukotini stijene. Večeri su bile ispunjene šetnjama po asiškim ulicama, istim onim kojima je nekoć hodio naš Asiški Siromaško, ali i mnoštvo drugih svetaca upravo iz ovoga mjesta.

Na koncu, najprije hvala dragom Bogu što nas je pratio na ovom hodočašću jer smo zaista osjetili njegovu prisutnost i vodstvo. Hvala Asiškom Siromašku što nas tako divno okuplja i čuva uvijek svojima. Velika hvala našem fra Stipi na organizaciji ovoga hodočašća, ali i na dugogodišnjem nesebičnom, tihom sebedarju u skrovitosti za našu Framu i za svakog pojedinca u njoj. „Hvala vam što ste me učinili sretnim“, a mi kažemo: „Hvala Vam što nas neprestano činite sretnima!“ Također, hvala svima onim nama znanim i neznanim ljudima koji su sudjelovali u organizaciji i tako nam ovo hodočašće učinili što ljepšim.

A mi, s radošću u srcima, mnogo toga naučenoga i doživljenoga s izvora franjevaštva nosimo među svoje obitelji, prijatelje i sve one koje ćemo ikada sresti ne zaboravljajući na onu čudesnu snagu Asiza koja će nas nositi svakog dana do ponovnog susreta.

WhatsApp Image 2022 08 02 at 12.16.28

Pax et bonum!

Frama Visoko

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo