Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

55555555

Duhovna obnova za franjevačku mladež iz Bugojna održana je od 28. lipnja do 1. srpnja 2022. na otoku Prviću kraj Šibenika na temu „Izvezi na pučinu“ (Lk 5,4). Voditelji su bili fra Jure Šekerija, duhovni asistent FRAME Bugojno, s. Ivanka Mihaljević, vjeroučiteljica te prof. Gorana Pocrnja.

Program je obuhvaćao svakodnevno sudjelovanje u molitvenom zajedništvu, određenim zaduženjima i rekretivnim aktivnostima. Čitanje Biblije, razmatranja, molitva krunice, sakrament sv. ispovijedi, slavljenje euharistije na kojoj je frama animirala pjevanje, bili su neizostavni dio duhovne obnove. Misno slavlje predvodio je fra Jure, te bio na raspolaganju mladima za osobne razgovore i sakrament pomirenja.

Božja riječ razmatrana u ambijentu morskog žala, omogućila je sudionicima duhovne obnove da se osvrnu na svoj život, te u svjetlu Riječi izgrađuju dublji odnos prema Isusu, bližnjima i samima sebi. Kroz ponuđeni biblijski sadržaj i nagovore sestre Ivanke mladi su imali priliku iskusiti radost dijeljenja, zajedništva i posvjedočiti kako se ono najdublje između Boga i čovjeka događa u molitvi i tišini. Otisnuti se od plićaka i izvesti na pučinu, zaveslati na duboko, sudionicma je podarilo iskustvo istinskog susreta i odmora u Božjoj blizini.

Prof. Gorana pobrinula se za organizaciju posjete gradu Šibeniku te nekim znamenitostima kao što su: Prvotna palača obitelji Gallibiani pretovrena u Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova „Civitas sacra“, katedrala svetog Jakova, muzej i crkva sv. Frane - Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića. Pri povratku svome Bugojnu franjevačka mladež, zajedno sa svojim voditeljima, posjetili su Sinj i svetište Gospe Sinjske.

U završnom osvrtu, na koncu duhovne obnove, framaši su izrazili zahvalnost svojim voditeljima kao i domaćinu don Boži Škemberu, župniku župe Prvić Luka.

Otok Prvić, rodno mjesto Sluge Božjeg fra Ante Antića, veoma je pogodan za održavanje duhovne obnove. Crkva svete Marije od milosti u kojoj se nalazi grob poznatog hrvatskog izumitelja i biskupa Fausta Vrančića, potom Memorijalni centar Fausta Vrančića, tri kapelice između kojih se održava godišnja procesija i crkva sv. Jelene Križarice pomažu da se na ovom otoku doživi odmor duše i tijela.

Petar Kolovrat

potpredsjednik Frame Bugojno

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo