Citat tjedna

"Obnavljajte se duhom svoje pameti i stvorite novog čovjeka."

(Ef 4, 23-24)

e1befa6c455a805946a40de0da2184e6

 

DANI EKOLOGIJE
22. ožujka – 5. lipnja 2022


  Dragi framaši i duhovni asistenti!
Na područnoj skupštini Frame Bosne Srebrene održanoj početkom veljače u Visokom, dogovoreno je da ćemo nastaviti s našim projektom Dani ekologije. Pozivamo vas da ovaj projekt obilježite prigodnim radionicama u svojim bratstvima ili po mogućnosti povezujući se s drugim bratstvima, u razdoblju od 22. ožujka (Svjetskog dana voda) do 5. lipnja (Dana ekologije).
Potaknuti prošlogodišnjim aktivnostima, ali i željom framaša, nastavljamo s održavanjem projekta „Dani ekologije“ u širem vremenskom rasponu. Iskreno se nadamo da ćete prepoznati važnost obilježavanja ovih dana, ali i održavanja prigodnih radionica i konkretnih projekata u svojim mjesnim bratstvima, a ukoliko je to moguće i zajednički, povezivanjem s drugim Framama. Koliko je važno brinuti o prirodi i našem okruženju pokazuje nam i sv. Franjo svojim primjerom. Sveti Franjo je svako biće i svako stvorenje nazivao svojim bratom ili sestrom, darom od Boga, a mi kao njegovi nasljednici dužni smo nastaviti živjeti to svojim djelima. Stoga vam donosimo nekoliko ideja koje vam mogu biti od pomoći za ostvarivanje ove smjernice i ujedno stvaranje novih prijateljstava s drugim Framama:


1. Krenite s vlastitim informiranjem o problemima i mogućim rješenjima, a zatim s informiranjem Frame. Možda u vašem mjestu postoji netko tko o ovome zna više. Zamolite ga da podijeli svoje znanje s vama i održi vam susret na Frami.


2. Organizirajte ekološke radionice ne samo za framaše, nego i za članove Male Frame, ali i OFS-a, jer je ovo odlična prilika za zbližavanje.


3. Reciklirajte. Krenite od jednog materijala, npr. papira koji ćete sakupljati na Frami. Neka framaši potaknu svoje obitelji na isto. Kako vam okolnosti budu dopuštale krenite i na druge materijale (plastika, staklo, metal, baterije, organske materije za kompost, itd.).


4. Napustite udobnost framaških dvorana. Stupite u kontakt sa lokalnom šumarijom i raspitajte se za pošumljavanje. Vratite prirodi dio posječenih stabala.


5. Organizirajte akcije čišćenja otpada neadekvatno odlaganog u vašim mjestima.


6. Očistite neko degradirano i zapušteno prirodno stanište, zaraslo korovom.


7. Zasadite cvijeće u vašem mjestu, misleći na pčele. Pčele nažalost polako nestaju zbog silnog stresa kojemu su izložene zbog ljudskog djelovanja, zato neka cvijeće koje posadite bude bogato hranom za njih. Takvo cvijeće su verbene, iglice, suncokreti, kadife, neven.


8. Skupljajte kišnicu i koristite je za zalijevanje vrta, travnjaka, voćnjaka oko vaših župnih crkava.

 

9. Činite male stvari: koristite manje papira, stvari iskoristite više puta prije bacanja, smanjite korištenje vode, koristite platnene vrećice, umjesto plastičnih, racionalno trošite struju.


10. Proljeće nam pruža mnogo više mogućnosti kada je u pitanju uživanje u prirodi. Iskoristite lijepo vrijeme za vožnju biciklom, šetnju, izlete, kampiranja, bavite se obiteljskim sportovima, više učite o životinjama i biljkama koje svakodnevno susrećete.


11. Potaknite druge ljude i sugrađane da svjesno i odgovorno hodaju našom planetom. Stoga, društvene mreže korisno upotrebljavajte. Možete pisati članke o podizanju ekološke svijesti, objavljivati poticajne misli i fotografije na profile svoje Frame i slično.


Izvještaj o vašim aktivnostima, zajedno s fotografijama i video isječcima, možete slati na službeni e-mail Frame: frama.fsr.bs@gmail.com najkasnije do 30. svibnja 2022. godine, nakon čega ćemo zajednički predstaviti sve projekte na službenom web portalu Frame.
U nadi da će ovi Dani ekologije uroditi plodom i učiniti našu okolinu ljepšim i boljim mjestom, pozdravljamo vas našim franjevačkim pozdravom: Mir i dobro!

Područno vijeće Frame Bosne Srebrene

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo