Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

IMG 20211006 WA0055

U organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Franjevačke mladeži (Frame) župe Svetoga Duha – Nova Bila, realiziran je projekt Međugeneracijska solidarnost „Ljubav u slici“. Projekt je organiziran u suradnji sa Domom za starije osobe „Otac Kristofor“ u Novoj Biloj, a financiran je od strane Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“. Kordinatorica projekta je Mirjana Biljaka, ministra mjesnog bratstva OFS-a Nova Bila.

Cilj projekta je bio povezivanje mladih i starih u župi Nova Bila. Razdoblje čovjekovog djetinjstva je vrijeme pogodno za razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina, međusobnog uvažavanja, suradnje i kreativnog izražavanja. Vodeći pastoralnu brigu o ovom osjetljivom periodu i slobodnom vremenu kojeg mladi naše župe imaju, posebice u ovom periodu pandemije, odlučili smo se na realizaciju ovakvog projekta. Zbog postojećih epidemioloških mjera ljudi se sve više otuđuju, obitelji su prezaposlene gdje obično oba roditelja rade, a u obiteljima je i sve manje starijih članova – baka i djedova koji bi mogli dati doprinos u odgoju i razvijanju osjetljivosti kod djece za međugeneracijsku solidarnost. S druge strane stariju životnu dob bilježi nemoć i bolesti, posebice mentalne. Zbog toga je nužna briga za ambijent u kojem stariji borave kako bi se u njemu osjećali ugodno i lijepo. U domovima za starije osobe veći je broj korisnika čije su obitelji iseljene. U takvoj situaciji nemaju dovoljno posjeta koje bi im ispunile dane i učinile ih sretnijima. Budući da u našoj župi postoji dom za starije osobe, koji je u pastoralnoj i duhovnoj skrbi franjevaca iz župe Nova Bila, smatrali smo kako je dobro i korisno spojiti ove dvije generacije kroz međusobno upoznavanje i druženje.

Projekt je realiziran u 3 faze kroz mjesec rujan i listopad. U prvoj fazi (18. rujna) organizirana je likovna radionica, gdje su mladi imali zadatak izraziti ljubav likovnom tehnikom akvarel na papiru. Po završetku radionice radovi su uokvireni i kao takvi namijenjeni za Dom za starije osobe.

U drugoj fazi (2. listopada) organiziran je program druženja mladih sa starima u domu. Najprije je slavljena sveta misa koju je predvodio fra Antonio Baketarić, župni vikar u Novoj Biloj i duhovni asistent Frame Nova Bila, a koju su animirali framaši pjevanjem, čitanjem i ministriranjem. Poslije svete mise framaši su zapjevali i zasvirali nekoliko pjesama, nakon čega je nastavljeno druženje uz zakusku i društvene igre.

U trećoj fazi (9. listopada ) organiziran je susret framaša gdje su iznijeli svoje dojmove o susretu sa starima i izradili panoe sa fotografijama napravljenim u domu za starije. Panoi su izloženi u predvorju župne crkve kao svjedočanstvo jednoga plodonosnoga susreta koji sigurno neće biti posljednji.

OFS i Frama Nova Bila zahvaljuju svim suradnicima na ovom projektu i sve pozdravljamo franjevačkim pozdravom – mir i dobro!

OFS i Frama Nova Bila

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo