Citat tjedna

"Stazama pravim On me upravlja."

Ps 23, 3

Guca_Gora_-_FSR_-_2021.jpg

Na prvi dan trodnevnice svetom Franji Asiškom u Gučoj Gori, 1. listopada 2021. godine, okupili su se članovi Trećeg reda svetoga Franje iz Novog Travnika, Dolca, Bučića, Nove Bile, Viteza i Busovače sa svojim duhovnim asistentima. Naš domaćin je bio gvardijan gučogorski fra Drago Pranješ, kojem od srca zahvaljujemo na gostoprimstvu.
Slavlje je počelo molitvom krunice i sakramentom ispovijedi, a nakon toga slavljena je sveta misa u 18,00 sati koju je predvodio fra Pero Vrebac, duhovni asistent mjesnog bratstva FSR Nova Bila.

U svojoj homiliji, fra Pero se osvrnuo na početak Pravila FSR-a, gdje stoji poziv svim franjevcima i franjevkama da slijede Isusa Krista, koračajući stopama svetoga Franje. Zatim je iznio tri hrabra iskoraka svetoga Franje, između mnogih iskoraka.
1. iskorak - poljubac gubavca, pobjeda nad gubom tijela, početak Franjinog obraćenja.
2. iskorak - nahranio i napojio razbojnike koji su ga napali u šumi. Iskazao im ljubav i poštovanje, navijestio Evanđelje od kojih su neki kasnije pristupili u red Manje braće. To je bila moralna guba, odnosno pobjeda nad moralnom gubom.
3. iskorak - iskazivanje ljubavi i poštovanja prema nekršćanima, u to vrijeme Saraceni – Muslimani, najveći neprijatelji. Susret sa Sultanom Malikom Al Kamilom.

To je bila duhovna guba, odnosno pobjeda nad duhovnom gubom.
Iz toga je najvažnije:
1. Sveopće bratstvo - rušenje zida straha zbog brata koji je u nevolji, gubavac-zaraženi bolesnik.
2. Prelazeći moralne granice Franjo kao član Crkve grli razbojnike i vraća ih na Božji put.
3. Franjo grli i svog duhovnog gubavca, kršćanskog neprijatelja, želeći i vjerujući da se u miru može sve riješiti, što je Sultan i prihvatio.

Nakon homilije, pristupili smo obredu primanja i zavjetovanja.
U Franjevački svjetovni red (OFS) primljeno je 9 novih članova, 1 član je obnovio zavjet na godinu dana, 6 članova je dalo prvi zavjet, a 13 članova je dalo trajni zavjet.
Za sve nas opet bih se osvrnula na fra Perine riječi iz homilije:
Vrednote svetoga Franje:
1. U sebi razbiti čahuru svoga jada, egoizma, sebeljublja, izaći iz sebe i prići drugome.
2. Malenost - to sveti Franjo traži, da se braća pokoravaju svakom biću koje je Bog stvorio i da mu služe. Zato i zove svoju braću Red manje braće.
3. Hod ili hodočašćenje. Ako ostanemo u sebi odnosno ako ne krenemo prema drugome ostajemo neplodni. Usudimo se krenuti u rizike i nepoznati druge jer to nas oplemenjuje.

Kao što Isus reče u Evanđelju:
"Moja braća, moje sestre, moja majka su svi oni koji slušaju Boga, koji vrše volju Božju."
Iskazati ljubav i poštovanje svim ljudima a posebice onima koji su najugroženiji.
To su stope svetoga Franje!
Nakon misnog slavlja, druženje je nastavljeno u dvorani samostana.

Od srca čestitam svima primljenima i zavjetovanima, kao i svoj Franjinoj obitelji!

Gordana Ljubos,
doministra Bosanskog bratstva OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2020 All Rights Reserved. Design and development logo