Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

OFS Tuzla

Prva nedjelja adventa, 29.11.2020. ostat će upamćena za mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda u Tuzli. Taj dan završena je obnova ovog mjesnog bratstva koja je trajala nekoliko godina, a izborom mjesnog vijeća ovo bratstvo je ustrojeno sukladno Pravilu i Generalnim konstitucijama OFS-a.

Na pučkoj misi u 11 sati u crkvi svetih apostola Petra i Pavla bilo je zaista svečano. Svetu misu slavio je fra Davor Petrović, područni duhovni asistent Frame i OFS-a, a koncelebrirao je fra Franjo Baraban, mjesni duhovni asistent Frame i OFS-a. U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Davor je pozvao sve, a posebno članove Franjevačkog svjetovnog reda da ne žive onako kako je to sada moderno i kako se propagira – brini samo o sebi, ugodi sebi, trči za materijalnih bogatstvom. Jednom riječju – budi egoist. Nasuprot tome je ono na što nas pozivaju Isus Krist i sveti Franjo – živi svoj život s bratom svojim ponizno i skromno, služi Gospodinu ljubeći brata čovjeka. Ne okreći lice svoje od potrebitih pa čak nemoj niti svoga osmijeha uskratiti.
U obredu trajnih zavjeta u Franjevačkom svjetovnom redu 6 braće i sestara su obećali da će u sve dane svoga života slijediti Evanđelje po primjeru svetoga Franje Asiškoga i biti potpora Crkvi u vršenju njenoga poslanja. To su Tanja Ljubas, Ljiljana Murgić, Damir Murgić, Marica Petrović, Ljiljana Pranjić i Sara Babić. Njihove zavjete primio je brat Marijan Begić, područni ministar OFS-a, a u ime Crkve potvrdio je fra Davor.
Nakon svete mise u prostorijama samostana sastalo se mjesno bratstvo kako bi prvi put nakon 15 godina izabralo vijeće koje će u naredne tri godine voditi ovo mjesno bratstvo. Izbori su obavljeni sukladno Pravilu i Generalnim konstitucijama. Predsjedao je i zapisnik vodio brat Marijan, a glasove je brojala Ana Jurić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene. Izbore su nadgledali fra Davor i fra Franjo. Većinom glasova prisutne braće i sestara u novo vijeće izabrani su:
Zlatko Špoljarević, ministar
Ivan Perić, doministar
Tanja Ljubas, učiteljica formacije i povjerenica za Framu
Mladen Bosankić, tajnik
Ljiljana Pranjić, rizničarka.

Pošto je sve obavljeno kako treba okrijepili smo se uz hranu i piće koje su pripremili vrijedni domaćini.
Svoj zavjetovanoj braći i sestrama, posebno onim koji će kao članovi vijeća voditi ovo mjesno bratstvo želimo ustrajnost u njihovom pozivu i obilje Božjeg blagoslova. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način pomogli da dočekamo i proslavimo današnji dan. Hvala fra Domagoju Šimiću, bivšem područnom duhovnom asistentu Frame i OFS-a; fra Davoru Petroviću, aktualnom područnom duhovnom asistentu; fra Franji Barabanu, mjesnom duhovnom asistentu, gvardijanu fra Željku Nikoliću i svoj braći fratrima tuzlanskog samostana. Posebnu i najveću zahvalnost dugujemo dragom Bogu i njegovom milosrđu. Nadamo se da će uz Božju pomoć ovo bratstvo nastaviti primati nove članove i duhovno rasti. To im od srca želimo i molimo zagovor Blažene Djevice Marije, svetoga Franje i svete Klare.

Marijan Begić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo