Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Suho Polje 2

Dan 18.10.2020. godine ostat će velikim slovima upisan u povijest župe Suho Polje na Kupresu, kao i u povijesti Franjevačkog svjetovnog reda provincije Bosne Srebrene.
Na blagdan svetoga Luke Evanđeliste, pod misom u 17 sati obavljeni su obredi primanja, obnove prvih zavjeta i polaganje trajnih zavjeta u Franjevačkom svjetovnom redu. Svečano misno slavlje predvodio je fra Davor Petrović, područni duhovni asistent OFS-a i Frame Bosne Srebrene, a koncelebrirali su fra Niko Petonjić, mjesni župnik i duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a i fra Marko Jukić, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a župe Ljubunčić.

Fra Davor je u svojoj poticajnoj propovijedi pozvao sve članove Franjevačkog svjetovnog reda da se ne boje i da ne odustaju misleći da su mali, nedostojni, da neće moći i znati slijediti Krista. Naš subrat sveti Franjo bijaše malen i ponizan. Taj mali Franjo je izašao pred velikog Papu i tražio dozvolu da osnuje Red manje braće. Red malen i neznatan koji je preobrazio cijelu Crkvu. Taj maleni i neuki Franjo je izašao pred velikog sultana, tada jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu i razgovarao s njim, propovijedao mu Evanđelje. Taj maleni Franjo svojim životom i karizmom i danas nakon mnogo stoljeća privlači ljude Kristu i zato – ponizno i radosna srca krenite za Kristom slijedeći primjer svetoga Franje! Ne bojte se!
Nakon propovijedi uslijedili su obredi. U Franjevački svjetovni red primljena je sestra Nada Krstanović. Svoje prve zavjete na još jednu godinu obnovile su 4 sestre: Bisera Lozančić, Martina Pavić, Biljana Grgić i Ljuba Mihaljević. Potom je svoje vječne zavjete položilo 9 sestara: Ljubica Bagarić, Martina Baković, Mara Ćosić, Marta Dumančić, Ivka Ivić, Marina Janjić, Marijana Mioč, Violeta Sučić i Ivanka Turalija. Primanje je obavio i zavjete u ime Reda prihvatio brat Marijan Begić, područni ministar OFS-a Bosne Srebrene, a u ime Crkve potvrdio fra Davor Petrović.
U svom kratkom obraćanju fra Niko Petonjić se zahvalio svima koji su pomogli da se obnovi Franjevački svjetovni red u ovoj župi, zahvalio svim svjetovnim franjevcima iz Livna i Ljubunčića koji su došli podržati svoje sestre i uveličati slavlje, a posebnu zahvalu je uputio dragom Bogu. Muževe i cijele obitelji sestara koje su stupile u OFS i položile zavjete pozvao je da im i dalje budu potpora, da skupa s njima slijede Krista i da se raduje što su i oni svi tu.

Nakon svete mise bratstvo se okupilo u maloj župnoj dvorani gdje su prema Obredniku i Pravilu OFS-a održani izbori za mjesno vijeće. Izborima je predsjedao brat Marijan, a regularnost nadgledala sestra Vesna Konta, područna učiteljica formacije. Većinom glasova u vijeće su izabrane sestre:
Ivka Ivić, ministra
Marta Dumančić, doministra
Marina Janjić, tajnica
Violeta Sučić, učiteljica formacije i povjerenica za Framu
Martina Baković, rizničarka.

Nakon službenog dijela svi smo se okupili u velikoj dvorani doma na okrepu gdje su vrijedne domaćice pripremile obilnu trpezu. Nakon jela i pića i bratskog razgovora, malo se i zapjevalo.
Ovim je nakon 5 godina ustrajnog rada završena obnova ovog mjesnog bratstva koje nije postojalo duže od 45 godina. Bratstvo sada ima ukupno 16 sestara, od toga 10 sa vječnim zavjetima, a nadamo se da će uskoro imati i nove članove. Hvala dragom Bogu na ovom divnom danu i velikom daru milosti! Hvala fra Marku Jukiću, koji je počeo s obnovom bratstva kada je bio župnik u Suhom Polju i fra Niki Petonjiću koji je nastavio vrijedno raditi gdje je fra Marko stao. Hvala i fra Domagoju Šimiću, prethodnom područnom duhovnom asistentu i fra Davoru Petroviću, trenutnom duhovnom asistentu OFS-a i Frame Bosne Srebrene na potpori i savjetima. Hvala sestri Vesni Konta koja je kao mjesna učiteljica formacije OFS-a Livno i potom kao područna učiteljica formacije pratila ovo bratstvo. Meni kao područnom ministru je bila istinska čast i velika privilegija da sam od samog početka i cijelo vrijeme bio uključen u obnovu, od prvih obreda primanja u OFS, prvih zavjeta pa do ovog dana kada je bratstvo kanonski obnovljeno i ima izabrano vijeće. Drago mi je da sam svojim predavanjima, savjetima i radom skupa sa svima ranije spomenutima ugradio dio sebe u ovo bratstvo. Bogu na slavu i hvalu!

Marijan Begić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo