Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Guca Gora 2020 1

U četvrtak, 01.10.2020.godine, na prvi dan trodnevnice uoči blagdana svetoga Franje i blagdan svete Terezije od Djeteta Isusa u Gučoj Gori su se već tradicionalno okupili članovi Franjevačkog svjetovnog reda i vjernici iz svih okolnih župa. Bogu hvala, crkva bijaše puna naroda Božjega. 

Svečano misno slavlje predvodio je fra Davor Petrović, duhovni asistent područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Bosne Srebrene, a koncelebrirali su fra Drago Pranješ, gvardijan samostana u Gučoj Gori i duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a; fra Nikola Kozina, župni vikar i duhovni asistent Frame Guča Gora; profesor,  fra Velimir Valjan, župni vikar i kustos muzeja Guča Gora;  fra Slavko Petrušić, župnik župe Nova Bila; fra Pero Vrebac, župni vikar i duhovni asistent mjesnog bratstva OFS župe Nova Bila; fra Ivan Lovrić, župni vikar i duhovni asistent mjesnog bratstva OFS župe Vitez i fra Mijo Šuman, župni vikar i duhovni asistent Frame iz župe Dolac.

U svojoj poticajnoj propovijedi fra Davor je naglasio kako se u današnjem svijetu egoizma i sebeljublja ljudi lako otuđuju i gledaju samo vlastiti interes. Nije grijeh voljeti sebe, nego je grijeh svoje interese ostvarivati na štetu drugih ljudi. Svi kršćani, a osobito mi, članovi franjevačke obitelji, ne možemo živjeti samo sebi, nego trebamo drugima koristiti, pomagati svome bližnjemu. Sve što činimo treba činiti iz ljubavi prema Bogu, ponizno i skromno, a uzor nam može i treba biti sveta Terezija od Djeteta Isusa. 

Potom su uslijedili obredi zavjetovanja i primanja u Franjevački svjetovni red. Iz mjesnih bratstava OFS-a Bučići, Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik i Vitez 7 braće i sestara je primljeno u Franjevački svjetovni red, 5 sestara obnovilo je svoje prve zavjete na još jednu godinu, 8 braće i sestara je dalo svoje prve zavjete na godinu dana, a 10 braće i sestara je dalo trajne – doživotne zavjete. Molbe za prijem i zavjete je primio brat Marijan Begić, ministar područnog bratstva OFS-a Bosne Srebrene,  a u ime Crkve ih je potvrdio područni duhovni asistent OFS-a fra Davor Petrović. Svoj novoprimljenoj braći i sestrama su kao uspomena na ovaj dan poklonjeni znak tau te Pravilo i Generalne konstitucije OFS-a, a svoj zavjetovanoj braći i sestrama je poklonjena krunica s likom svetoga Franje. 

Nakon gozbe za stolom Gospodnjim, okupili smo se u samostanskoj dvorani za zajedničkim stolom kako bismo skromno proslavili ovaj veliki dan. Zbog epidemioloških mjera nismo se dugo zadržavali. Uzdamo se u Boga i njegovo mislosrđe da ćemo naredne godine moći ovaj tradicionalni susret obaviti onako kako smo do sada navikli.

Hvala gvardijanu fra Dragi Pranješu, svim svećenicima koji su učestvovali u ovom misnom slavlju, osobito mjesnim duhovnim asistentima OFS-a. Hvala bratu Ivici Rajiću, članu područnog vijeća OFS-a, mjesnim ministrima i svoj braći i sestrama iz mjesnih bratstava Bučići, Dolac, Guča Gora, Nova Bila, Novi Travnik  i Vitez što su svojim prisustvom uveličali ovo slavlje. Hvala dragome Bogu i svetome Franji na lijepom i sunčanom danu i radosti bratskog susreta. Svoj primljenoj i zavjetovanoj braći i sestrama želimo obilje Božjeg blagoslova! Neka im Gospodin da snage da ustraju u svojoj odluci da žive Evenđelje po primjeru svetoga Franje!

 

Marijan Begić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo