Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

WhatsApp Image 2019 05 05 at 17.24.11

U Vitezu je ovog vikenda, od 3. do 5. svibnja održan II. Nacionalni susret Frame Bosne i Hercegovine. Nakon 7 godina, od prvog okupljanja Frame BiH na Humcu, Gospodin nam je podao milost okupiti se u Vitezu ove godine, godine kada se slavi osamstota godišnjica susreta sv. Franje sa sultanom Malikom al- Kamilom. Misao vodilja i geslo susreta bio je citat iz Djela apostolskih „Bit ćete mi svjedoci!“ Župa i Frama Vitez ugostile su preko 700 mladih iz Bosne i Hercegovine.

Program je započeo svetom misom koju je predslavio fra Domagoj Šimić, nacionalni duhovni asistent u koncelebraciji župnika fra Velimira Bavrke, duhovnog asistenta Frame Hercegovina fra Marina Karačića te duhovnog asistenta Frame Vitez, fra Marija Dadića. Fra Domagoj je u propovijedi kazao da smo došli ovdje, u Vitez kako bismo pokazali da pripadamo jednoj skupini mladih, koji unatoč modernim izazovima ostaju na svome putu, ostaju uz Isusove vrednote i u zajednici iščekujući Krista koji će nam dati poslanje života. Govorio nam je i o samoj riječi „svjedok“, tko je to, kako se treba ponašati, tko može svjedočiti itd... Naveo nam je primjer jednog sveca i franjevca koji je, svjedočeći Isusa, dao svoj život za drugoga. Taj svetac je sv. Maksimilijan Kolbe. Nakon svete mise smjestili smo se po obiteljima, a u večernjim satima sudjelovali smo na Putu križa i na klanjanju na Kalvariji. Unatoč hladnoći i umoru s pravom mogu reći da je bilo predivno i vjerujem svima nam na korist.

IMG 3595U subotu smo dan započeli jutarnjom molitvom koju je predvodio fra Jozo Hrkać, duhovni asistent Frame Posušje. Nakon mise uslijedilo fotografiranje milenijske fotografije u znaku križa sv. Damjana koji je prepoznatljiv logo ovog susreta. Zatim su predstavnici mjesnih bratstava predstavili dar koji su donijeli župi Vitez, mogli smo primjetiti da kreativnosti i ljubavi naših framaša ne nedostaje. Nakon toga imali smo predavanje fra Stipe Kljajića koji nam je govorio o samome geslu susreta i potaknuo nas na razmišljanje jesmo li uistinu Kristovi svjedoci ili njegovi nadgrobni spomenici. Hvala fra Stipi koji nas je sve oduševio svojim predavanjem i mnogim svojim riječima potaknuo nas na razmišljanje.

Poslijepodne nakon ručka i pauze svoju riječ uputio nam je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Biskup je imao predavanje na temu „Krist živi“ prema „Apostolskoj pobudnici Christus vivit za mlade i čitav Božji narod“. Biskup je naglasio da je Krist živi i želi da i mi budemo živi te da je On naša jedina nada. Nakon predavanja imali smo kratku pripravu za ispovijed fra Marina Karačića, područnog duhovnog asistenta Frame Hercegovina i priliku za ispovijed. Predvečer smo slavili svetu misu koju je predvodio mons. Marko Semren u koncelebraciji drugih svećenika iz obližnjih župa. Na kraju misnog slavlja biskup Marko istaknuo je kako mu je srce puno kad vidi nas mlade okupljene u Vitezu s jednim istim ciljem. Ovaj dan okrunili smo koncertom duhovne glazbe.

WhatsApp Image 2019 05 05 at 21.41.08

Nedjelju smo također započeli jutranjom molitvom koju je predvodio naš domaćin, fra Mario Dadić, duhovni asistent Frame Vitez. Nakon molitve imali smo priliku poslušati svjedočanstva bivših framaša koji se sada ostvaruju ili u samostanu ili životom u braku, živeći i dalje one vrijednosti koje je živio i sv. Franjo. Njihova svjedočanstva bila su nam svima na izgradnju i kao poticaj da živjeti franjevaštvo možemo u svako vrijeme i na svakom mjestu i u svakoj prilici, jednostavnije rečeno biti Franjin možemo i trebamo biti 24 sata dnevno. Svečano misno slavlje na kraju ovog susreta predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene. Naglasio je kako mi mladi živimo u virtualnom svijetu, kako prestajemo razgovarati međusobno, u obitelji, s prijateljima itd... Potaknuo nas je da više budemo oduševljeni Kristom i za Krista.

IMG 3583

Na koncu, hvala dragom Bogu na ova tri dana ispunjena molitvom, pjesmom, plesom i susretom. Hvala cijelom Organizacijskom odboru na čelu s fra Domagojem koje je organiziralo i uložilo mnogo truda da ovaj susret prođe najbolje. Hvala svim župljanima župe Vitez na čelu s fra Velimirom, koji su nas otvorenih vrata i srca primili u svoje domove ovog vikenda. Hvala framašima iz Viteza koji su bili uvijek pri ruci. Hvala svim donatorima bez kojih nije bilo moguće održati ovaj susret. Hvala voditelju Dinku Periši koji nas je cijelog vikenda vodio kroz program. Hvala svima koji su sudjelovali na bilo koji način u organizaciji ovog susreta i na kraju, veliko hvala svim framašima koji su sudjelovali! S pravom mogu reći da je Vitez ovog vikenda bio najsretnije mjesto na svijetu! Hvala svima na tom! 

Marina Jurić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo