Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Hum 206171

U dopisu koji je poslao fra Miljenko Šteko, predsjednik Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM informirani smo da će generalni ministar Franjevačkog reda fra Michael A. Perry  sa svim članovima generalnog Definitorija posjetiti našu zemlju, te da smo pozvani na susret sa njim i članovima Frame i Franjevačkog reda na Humcu 19. lipnja ove godine. Ova vijest nas je veoma obradovala i radosno smo se odazvali pozivu. Tog prohladnog i kišnog jutra krenuli smo iz Kiseljaka, Kreševa, Lepenice i Sarajeva i uputili se na put prema Hercegovini. Dolaskom na Humac dočekalo nas je prelijepo, sunčano i toplo vrijeme, te naša draga braća i sestre trećoredci i framaši iz raznih mjesnih bratstava u Hercegovini, kao i naša braća i sestre framaši i trećoredci iz Livna koji su došli sopstvenim prijevozom.

Hum206172

Prije samog početka slavlja svete Mise provincijal provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Joško Kodžoman, predstavio je generalnog ministra i članove generalnog Definitorija. Potom je nacionalna predsjednica Frame BiH Doris Trogrlić predstavila rad Frame u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a nacionalna ministra OFS-a BiH, Matea Galić predstavila je rad OFS-a Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Obje su istakle da se i pored teških posljedica rata i sadašnje loše eknomske situacije Frama i OFS u BiH uz naše zalaganje i rad i Božji blagoslov obnavljaju i uspješno razvijaju. Još jednom je istaknuto kako smo baš ovih dana proslavili 25 godina postojanja Frame u Bosni i Hercegovini te da je prvo mjesno bratstvo Frame osnovano upravo ovdje na Humcu.

Hum206173

Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, predsjednik Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM i provincijal hercegovačke provincije,  a propovijedao je generalni ministar fra Michael A. Perry. U svojoj propovijedi fra Michael je posebno naglasio važnost svete Euharistije, pomirenja, ljubavi i milosrđa bez kompromisa. Dar Euharistije je dar potpunog pomirenja s Bogom i s svim ljudima. Trebamo živjeti život usredotočeni na dar tog nezasluženog i neograničenog milosrđa. Poručio je da u našem životu moramo vjerno slijediti našeg Gospodina Isusa Krista kako bi postali sredstvo Božjeg mira i pomirenja. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je zbor Frame Hercegovina.

Hum206174

Na kraju misnog slavlja fra Dario Dodig, humački gvardijan, zahvalio se generalnom ministru i njegovim suradnicima na posjetu, te mu uručio sliku svetoga Franje, rad jedanog fratra koji je trenutno u novicijatu na Humcu. U ime framaša , svjetovnih franjevaca i njihovih duhovnih asistenata generalnom ministru se na posjetu i ovom susretu zahvalio područni duhovni asistent Frame i OFS-a Hercegovine te nacionalni asistent OFS-a BiH fra Antonio Šakota. Ivan Šimić iz frame Ružići je fra Michaelu uručio crtež svetoga Franje koji je sam nacrtao.

Hum206175

Nakon toga fra Michael je nakon spontanoog zajedničkog pjevanja uputio par riječi okupljenim framašima i svjetovnim franjevcima.  Pozvao nas je sve da u svim životnim prilikama budemo ambasadori mira, kao što je to bio i naš serafski otac, sveti Franjo. Još jednom je ponovio da jedino tako možemo ozdraviti našu zemlju i njene ljude koji još uvijek u srcima osjećaju posljedice rata.

Hum206176

Nakon svete Mise bilo je zajedničko slikanje sa generalnim ministrom te slobodno vrijeme za druženje i razgledavanje muzeja. Zahvaljujemo se domaćinima na pripremljenoj okrjepi za sve hodočasnike.

Sve je bilo zaista prelijepo, puno duha mira, ljubavi i radosti bratskog zajedništva. Dugo smo u povratku razgovarali o svemu i našim utiscima.

Na povratku prema našim domovima zaustavili smo se u Nacionalnom parku Kravice, kako bi se u ovom prelijepom prirodnom okruženju još malo odmorili i zajedno družili. Dolaskom u našu Bosnu dočekala nas je kiša, ali je na našim licima i u našim srcima i dalje sijalo sunce.
 
Hvala dragom Bogu i svetom Franji na ovom prelijepom danu i bratskom susretu. Hvala svima koji su pomogli u pripremama i organizaciji ovog prelijepog događanja.

Marijan Begić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo