Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

usks Kopie

Posebno je ovih dana svaka naša obitelj crkva u malom koja osjeća i živi posebnu povezanost i blizinu s Bogom i s majkom Crkvom. Međusobno smo povezani u našoj i Božjoj ljubavi koja nas tješi i hrabri u danima iskušenja, u vremenu naše i Isusove muke kojoj smisao i cilj dariva uskrsno jutro radosti, kroz tamu noći i suhoću duše do zore Uskrsnuća! Isus i mi pustinjama oaza na putu u Galileju. Sestra patnja se raduje u zagrljaju sestre sreće. Molitve zahvalnosti Božjeg puka u pjesmi crkvenih zvona koja pozdravljajući Majku Ljubavi i Milosrđa, Kraljicu sv. Krunice, Hrvata i obitelji, hvale, slave, časte i blagoslivljaju Gospodina zajedno sa svim Gospodnjim stvorenjima.

Svaki je naš dom Božji dom, naše kuće i mjesta činjenja dobrih djela vrata nebeska kroz koja se ulazi u nebo. Živimo li svetost života, obitelji, braka i doma? Jesmo li odgovorni i poslušni u svom pozivu i poslanju? Tko je naš bližnji? Jesmo li bližnjima na blagoslov? Jesu li nam bližnji dar? Je li nam čovjek broj? Koristimo li ove svete dane za duhovne vježbe i duhovnu obnovu duše, duha, srca i misli, brata magarca, našega naroda i cijeloga svijeta? Zahvaljujemo li Gospodinu na posebno blagoslovljenom vremenu djelotvorne vjere, nade i ljubavi?
Gospodine! Uskrs i korizma, korizma i Uskrs mi nerazdvojni kao nokat i prst, padam, ustajem i padam i s Tvojom pomoći ponovno ustajem i idem dalje. Čovjek sam grešan i slab, kao proljeće cvjetam u raskoši nesavršenosti, optužujem i opravdavam, osuđujem i sudim, Petar sam i Poncije Pilat kojega zagrljaji Božje ljubavi vraćaju u toplinu obiteljskog doma i na radno mjesto gdje svjedočim Uskrsloga. Juda sam kojega obilje Božjeg milosrđa sa strmoglavog propadanja vraća u sigurnost Očeve kuće. Izgubljeni sam sin kojega dobri Otac čeka raširenih ruku. Ja sam Marija Magdalena i Ivan koji s majkom Marijom vjerno prate Isusa od Nazareta do Kalvarije i Uskrsa u Galileju. Franjo sam i Klara kojima Gospodin dariva braću kako bismo svi zajedno u jedinstvu različitosti zdušno u poniznosti, siromaštvu i čistoći živjeli Evanđelje. Svi su u meni i ja u njima i sa svima je nama raspeti, proslavljeni i uskrsli Gospodin Isus Krist koji zajedno sa mnom svjedoči o našim susretima…
Uskrsli Krist s ožiljcima svetih rana govori: Ne boj se, mali veliki čovječe! S Tobom je Tvoj vječni, svemogući Gospodin Bog i dobri Otac nebeski! Tvoje je ime zapisano u moje srce i u moj dlan. Ljubljeno dijete, moje si milje, moja baština, znam tvoje osjećaje, želje, misli… S tobom sam u tvojim mukama, ti si u mom Uskrsnuću, boli me tvoj bol i raduje tvoja sreća. Svoju usamljenost ispuni mojom usamljenošću, svoju radost mojom radosti, ti, tvoja obitelj, dom i kuća su moje prebivalište, mjesto u mom Domu i ja te čekam, svoj križ blagoslovi mojim križem, tvoju sestricu smrt grli vječna svjetlost brata života. Prijatelju! Ti i ja idemo preko trnja do zvijezda!
Posebno sam ovih dana sa svakim osobno i sa svima zajedno. Sestra korona mijenja braću ljude i majku zemlju. Svaki je dan nova rana i tisuće radosti zbog dobrih anđela koji šire krugove dobrote. Sa sijačima sam Riječi Gospodnje, vjernim pastirima povjerenog stada, koji nesebičnim sebedarjem žive Evanđelje. Zahvaljujem službenicima mog stola na slavlju sv. Euharistije za sve potrebne, na osobne nakane i za cijeli svijet; sv. Misa je moja muka i Uskrsnuće: pobjeda života! Glas Božji i glas naroda u tišini u kojoj s druge strane srcem moli Božji puk u svojim domovima; iznad svih i svakoga bdiju i blagoslivljaju moje misli i ruke raširene za zagrljaj: čekam vas podno križa, kraj otvorenog groba i u Galileji. Želim sa svima i sa svakim osobno biti i ostati zauvijek!
U svojoj patnji i u slavi posebno mislim i molim za sve tužne i žalosne, usamljene i zaboravljene, bolesne i umiruće, medicinsko osoblje i volontere, trpeće i razborite, hrabre i zaljubljene, mlade i stare, zlostavljane koji se plaše i svoje sjene, razorene obitelji, napuštene, osobe na svim marginama života, u predgrađima i centrima moći, vlasti i časti. Žarko vapijem za sve koji malaksaju pod teretima straha i tjeskobe koje ih vode na putove grijeha i uništenja da uz pomoć Boga i dobrih ljudi nađu i krenu putem svjetla. Molim za dobre da ne posustanu u činjenju dobra i za sve koji na stranputicama boluju od virusa grijeha da u ljubavi nađu lijek. Posebno suosjećam sa svima koji se boje slavlja Uskrsa jer se njihovi bližnji vraćaju starom načinu života i teškim ovisnostima koje razaraju i uništavaju temelje obitelji i doma gušeći ljubav.
Dragi i dobri čovječe! U tuzi i sreći, boli i patnji, radosti i usamljenosti, u obitelji i domu, u bolnici i bez krova nad glavom… vjeri, nadi, ljubavi… nisi sam, s Tobom sam ja, tvoj prijatelj, spasitelj i Gospodin Bog!
U srcu i duši, mislima i molitvama, obitelji i domu s ljubavlju udomimo Gospodina Isusa radosno i ponizno se klanjajući i zahvalno blagoslivljajući, hvaleći, slaveći i časteći Boga udomljeni u Božje srce osjećajući bliskost i blizinu Ljubavi.
Sretan Uskrs!

Ljerka Mikić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo