Citat tjedna

"I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete."

Mt 21,22

12 skola a

VISOKO – Od 17. – 19. veljače u organizaciji područnog vijeća Frame održana je XII Škola animatora Frame pod geslom „Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo iskati!“ (Lk 12,48).

Škola je okupila 62 framaša iz 28 mjesnih bratstava Frame u provinciji. Cilj Škole animatora je bio prije svega osposobiti framaše za vođenje tjednih susreta Frame u mjesnim bratstvima, ponuditi im osnovna znanja o animiranju (lat. animare – dati dušu, oduševiti nekoga za nešto), te pomoći u otkrivanju vlastitih talenata.
Susret framaša je započeo svetim misnim slavljem u petak koje je predvodio fra Ivica Matišić, duhovni asistent Frame Kiseljak. Na samom početku, sve okupljene su pozdravili fra Domagoj Šimić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene i Marija Trogrlić, područna predsjednica. Prvo predavanje na temu „Animator – tko, što, kako?“ održala je Iva Maros,  područna voditeljica formacije. Iva je u svom predavanju govorila o ulozi animatora u jednom mjesnom bratstvu uz naglasak na to da druge možemo oduševljavati za Krista i franjevaštvo jedino ukoliko smo i sami oduševljeni, noseći Kristov žar u srcu. Nakon predavanja, uslijedila je vesela večer, a dan je završen na najljepši način – klanjanjem pred Presvetim.
Subotnji prijepodnevni dio programa sastojao se od više kraćih kružnih predavanja i radionica u kojima su budući animatori imali priliku slušati o osnovnim elementima jednog susreta, njegovom tijeku i vođenju, odabiru teme i literature, rješavanju problemskih situacija, te vježbama komunikacije. Poslijepodne su framaši imali ozbiljan zadatak. Naime, sve što su čuli trebali su primijeniti u praksi, odnosno osmisliti i pripremiti susret na dodijeljene im teme. Poslijepodnevno predavanje na temu gesla održao je fra Nikica Vujica koji je framašima lijepo približio odlomak iz Lukinog evanđelja o talentima, te pozvao ih da te iste talente stave u službu izgradnje Božjeg kraljevstva.
U nedjelju ujutro svaka radna skupina je pred ostalim sudionicima i područnim vijećem prezentirala obrađene teme. Animatori budućih animatora, odnosno članovi područnog vijeća Frame, koji su tri dana radili s framašima dijeleći s njima stečena znanja i iskustva, uputili su svoje konstruktivne komentare na prezentirane susrete, te tako svi zajedno –naučili još mnogo toga na djelu.
Škola animatora završena je svetom misom koju je predvodio fra Domagoj Šimić, koji je na kraju framašima uputio poticajne riječi i izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost svima na sudjelovanju. Nakon dodijeljenih diploma novim animatorima, framaši su se uputili svojim kućama u nadi da će ono što su primili i naučili nastaviti prenositi na druge.

Marija Trogrlić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo