Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

skupštinavOd 22. do 24. travnja 2016. u Franjevačkom konviktu u Visokom paralelno su održani Nacionalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna skupština Franjevačke mladeži (Frame), na kojima su sudjelovali članovi nacionalnih vijeća OFS-a i Frame BiH, područnih vijeća, odabrani delegati, te nacionalni duhovni asistent Frame, fra Slaven Brekalo, nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Danijel Rajić, koji je i područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene.

Nacionalna skupština je sa svojim aktivnim radom započela u subotu izlaganjem izvještaja o radu na nacionalnoj i područnim razinama, te osvrtom duhovnih asistenata. Nakon izlaganja izvještaja nacionalne predsjednice, nacionalne voditeljice formacije i područnih predsjednica, svoj osvrt je dao i nacionalni duhovni asistent. Po završetku izlaganja svih izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za iduću godinu dana.
Središnji dio ovogodišnje Skupštine i Kapitula bilo je predavanje fra Jose Oršolića na temu Božje je ime milosrđe. Fra Joso je napomenuo što nam to donosi i što bi trebala donijeti ova godina Milosrđa i koja bi bila naša uloga u svemu tome.
Ono na što je Frama BiH posebno ponosna je da je za vrijeme ovogodišnje Skupštine predstavljen Nacionalni priručnik za formaciju Frame BiH, na kojem se radilo više od tri godine. Priručnik su predstavile Ana-Marija Knežević, nacionalna voditeljica formacije i predsjednica Povjerenstva za formaciju Frame BiH i Anđelka Oreč, predsjednica Frame BiH. Priručnik donosi jedinstveni program formacije za framaše kroz 27 obrađenih tema, podijeljenih na 3 razdoblja formacije i 3 dimenzije.
b1Nacionalno vijeće Frame BiH i Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH od srca se zahvaljuje svima koji su sudjelovali u izradi priručnika, posebno onima koji su sudjelovali u izradi tema i napomenuti da ih njihov primjer Priručnika čeka. Područna vijeća Frame Bosne Srebrene i Frame Hercegovina će se pobrinuti da primjerak Priručnika, u što skorijem vremenskom periodu, dođe do svih mjesnih voditelja formacije, kao i da dobiju naajbolje upute za njegovo ispravno korištenje.
Skupština je rezultirala i zaključcima i smjernicima za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice su:
Neka Nacionalno vijeće Frame BiH:
- Izabere ili zatraži bratskog animatora od OFS-a BiH;
- Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove za framaše Frame BiH, naizmjenično na području Frame BS i Frame Hercegovina;
- Nastavi s organizacijom humanitarne akcije Frame BiH ukoliko se za to ukaže potreba kroz iduću godinu dana;
- Osobno pohodi područna bratstva na posebnim sastancima ili prilikom izbornih Skupština;
- Razmotri i definira najbolje moguće opcije i vrijeme za organiziranje 2. Nacionalnog susreta Frame BiH;
Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH:
- Nastavi s organizacijom Nacionalnih seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame;
- Nađe najprikladniji način kako svakom pojedinom mjesnom bratstvu najbolje predstaviti Priručnik i dati najjednostavnije upute, tehnike i metode kako se on treba ispravno koristiti.
Bogu hvala na ovoj plodonosnoj Skupštini, na zajedničkom druženju i molitvi s OFS-om BiH, kao i na aktivnim delegatima. Nadamo se da će Nacionalno vijeće, uz Božju pomoć i zagovor serafskog oca sv. Franje, nastaviti uspješan rad i u idućoj godini svoga mandata sukladno donešenim smjernicama.
Mir i dobro!
Nacionalno vijeće Frame BiH

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo