Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Novovijeće2016U Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom je od 29. do 31. siječnja 2016. godine održana izborna skupština područnog bratstva Frame Bosne Srebrene. Skupštinom je predsjedalo područno vijeće Frame sa duhovnim asistentom fra Danijelom Rajićem, a sudjelovali su predstavnici 25 mjesnih bratstava Frame.

Skupština je započela u petak slavljenjem večernje svete mise u samostanskoj crkvi koju je predvodio duhovni asistent Frame. Nakon misnog slavlja, uslijedilo je izlaganje godišnjih izvještaja mjesnih bratstava. Na koncu izvještaja premijerno je pušten video spot sa kadrovima V. Franjevačkog hoda Frame. Montažu je uradio postulant Marko Nujić, bivši Framaš iz Kreševa, a pjesma "Poziv dvanaestorice" je nastala u suradnji benda Gloria sa poznatim pjevačem Perom Galićem (Opća opasnost). Dan smo završili klanjanjem pred Presvetim u molitvenom prostoru Konvikta.
U subotu ujutro sve okupljene je u ime OFS-a bosanskog bratstva "kraljice Katarine" pozdravio ministar Željko Majdanđić. Svoje iskustvo o radu u OFS-u mladima je predstavio Božo Klarić, bratski animator sa željom i poticajem da framaši svoje poslanje nastave poslije i u OFS-u. U daljnjem programu je  nastavljeno izlaganje izvještaja na mjesnim razinama, nakon čega su i predsjednica Marija Trogrlić, voditeljica formacije Ana-Marija Knežević i fra Danijel predstavili svoja godišnja izvješća.

U posljepodnevnom dijelu programa framaše je pohodio i Dragan Glavaš, predstavnik iz nacionalnog bratstva OFS-a za Framu te podsjetio framaše na mogućnost "dvostruke pripadnosti" u Frami i OFS-u.  Ovo je bila i izborna područna skupština na kojoj se biralo novo područno vijeće Frame Bosne Srebrene u dvogodišnjem mandatu. Izbore je predvodila Anđelka Oreč, nacionalna predsjednica Frame BiH uz nazočnost fra Slavena Brekalo, nacionalnog duhovnog asistenta. Novoizabrano vijeće Frame Bosne Srebrene čine: Marija Trogrlić, predsjednica, Doris Trogrlić, potpredsjednica, Magdalena Bilkić, tajnica, Tina Tolić, blagajnica i Iva Maros, voditeljica formacije. Nakon izbora uslijedila je sveta misa na kojoj je fra Danijel blagoslovio novo vijeće, a odmah su imali i zadatak, organizirati veselu večer za framaše. 

U nedjelju su framaši sudjelovali na pučkoj misi u samostanskoj crkvi koju je također predvodio fra Danijel Rajić, a nakon toga su sudjelovali na plenumu na kojemu je novo vijeće predstavilo okvirni plan aktivnosti Frame i OFS-a za 2016. godinu i zaključke donesene na ovogodišnjoj skupštini.

1.Neka novo područno vijeće Frame Bosne Srebrene kroz 2016. godinu nastavi s organizacijom projekata i susreta koji su usvojeni na godišnoj izbornoj skupštini održanoj u Visokom 29.-31.1.2016.

2.Papa Franjo je službeno proglasio izvanrednu Svetu godinu Milosrđa koja se pod geslom „Milosrdni poput Oca” slavi od svetkovine Bezgrešnog začeća, 8. prosinca 2015., do 20. studenoga 2016., svetkovine Krista Kralja. Neka se na mjesnim razinama organiziraju susreti na temu Božjeg milosrđa i neka se mladi duhovno angažiraju da kroz godinu Milosrđa zadobiju potpuni oprost grijeha.

3.Pokušati prikupiti sredstva za marljive framaše iz mjesnih bratstava kako bi ih se nagradilo slanjem na XXXI. Svjetski susret mladih u Krakovu od 20.-21.7.2016.

4.Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša (5.6.) organizirati eko-akcije i obraditi jednu ekološku temu na mjesnim razinama tijekom mjeseca lipnja.

5.Nastaviti produbljivati franjevački put formacije u Frami aktivnim sudjelovanjem na seminaru formacije, te na mjesnim razinama proučavajući Spise sv. Franje, Statute i ostale franjevačke dokumente.

6.Raditi na povezivanju Frame sa OFS-om kroz zajednička primanja i davanja/obnavljanja obećanja te različite susrete ili projekte.


Tina Tolić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo