Citat tjedna

"I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete."

Mt 21,22

Fojnica - Pod geslom „Mir i Dobro širimo“, 26. srpnja ove godine započeo je peti po redu Franjevački hod Frame Bosne Srebrene, kroz Bosnu do Asiza. Riječ je o hodočašću mladih koji žele živjeti svoju vjeru u Isusa Krista, po uzoru na sv. Franju, te kroz deset dana hodočastiti, produbljivati svoju vjeru, posjetiti Asiz i druga mjesta koja su vezana uz život njihovog zaštitnika. Mladi hodočasnici, iz Brestovskog preko Kaštela - gdje su franjevci u 15. st. sagradili samotište, stigli su u Fojnicu, 28. srpnja u poslijepodnevnim satima, gdje su ih Fojničani domaćinski primili. Sutradan su iz Fojnice krenuli put Kreševa. Bilo je preko 50 mladih, a među njima i troje framaša iz Fojnice.

 

Uz pješačenje, molitvu krunice i pjesmu, mladi svakoga dana imaju duhovne nagovore na određene teme iz evanđelja, radove u skupinama na teme iz života sv. Franje i njihove pripadnosti Frami, te sv. Mise. Franjevački hod framaši od milja zovu „marš“. Svake godine se održava u isto vrijeme, od 25. srpnja do 5. kolovoza i sastoji se od dva dijela. Prvi dio podrazumijeva hod mladeži kroz krajeve države. Pješači se svaki dan, od 25. srpnja do 1. kolovoza i kroz to vrijeme prepješači se dnevno oko 10-20 km. Drugi dio marša podrazumijeva odlazak u Italiju, točnije Asiz, gdje se stiže 2. kolovoza na dan Svete Marije Anđeoske. U bazilici Svete Marije Anđeoske nalazi se „Porcijunkula“. Porcijunkula je mala crkva, gdje se na taj dan uz ispovijed, pričest i molitvu dobiva potpuni oprost grijeha. Mnoge mlade osobe taj sam čin oprosta grijeha opisuju veoma posebnim i neobičnim osjećajem olakšanja duše. U Asizu mladi provode četiri dana, gdje posjećuju povijesna mjesta vezana uz život svetog Franje. Ovo je 23. hod Franjevačke mladeži u svijetu, a peti po redu marš Franjevačke mladeži Bosne Srebrene. Sjećamo se da je 2011. godine bio je prvi marš, a Fojnica je i tada bila jedna od domaćina. Svoje hodočašće mladi će završiti 5. kolovoza, kada je predviđen povratak u Bosnu.

Frama Fojnica

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo