Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Pope-Francis-selfieU Sarajevu već mjesecima teku velike i opsežne pripreme za pastoralni pohod pape Franje Bosni i Hercegovini koji u glavni grad dolazi na jednodnevni posjet 6. lipnja. Bogat i sadržajan program za sve mlade iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i ostalih zemalja u regiji u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ polako se privodi kraju.

Sarajevo, kao domaćin susreta sa sv. Ocem Franjom prvi vikend preplavit će rijeka mladih što će dati posebnu čar i dobrodošlicu papi Franji kojeg svi s velikim nestrpljenjem očekuju. Više od 6 000 mladih prijavljenih na trodnevni program zajedno s papom Franjom u svijet će poslati poruku mira, zajedništva.

Prvi susret Pape s mladima u Bosni i Hercegovini imat će papa Franjo u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ 6. lipnja. Ulaz za susret mladih s papom Franjom biti će otvoren od 16 sati, nakon čega započinje pretprogram susreta mladih s papom Franjom u 17 sati kada će više od četiri tisuće mladih pjesmom, plesom zagrijati glazbeni bendovi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske nakon čega će 18:30 papi Franji u dvorani „Renovabis“ Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ dobrodošlicu poželjeti četiri glazbena benda iz Sarajeva: bend Emaus, bend Antonius, VIS Emanuel i VIS himnom susreta mladih „Stopama mira“, te zajedno s ostalim mladima otplesati posebnu koreografiju za himnu susreta mladih.

Priliku da svoj glazbeni talent pokažu papi Franji dobili su i mladi iz Mostara, vokalno- instrumentalni sastav Otkrivenje koji će izvesti pjesmu „Silan Bog“. VIS Otkrivenje aktivno djeluju već 6. godina u župi sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru i broji sedam članova.

Darko Majstorović, mladi katolik i volonter Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ podijelit će s Papom i mladima svoje svjedočanstvo vjere, nakon čega će plesna skupina „Ruke za mir“ koju čine učenici katoličkog školskog centra sv. Josip izvesti plesni performans pred papom Franjom.

„Početak svega stvorenog je Božja riječ koja prebiva u nama u svakom otkucaju našeg srca. Ona nas pokreće, usmjerava, ohrabruje. Život je izazov mladim ljudima, a u susretu s izazovima pravimo različite izbore. Nekada dobre, nekada ne. Samo snagom Božje milosti i ljubavi možemo ojačati kako bismo bili otvoreni za plodove Duha i kako bismo u srcu čuli uskrslog Krista koji nam ostavlja svoj mir“- plesom će ovu poruku prenijeti učenici ove plesne skupine koja je počela s djelovanje još od 2004. godine kao odgovor na potrebe mladih da svoje emocije, izazove pred kojim se nalaze, društvene fenomene ožive te svoje priče o njima ispričaju tijelom i pokretom.

Poruku mira i iskustvo u radu na ekumenskom projektu „Koračajmo zajedno“ pred papom Franjom podijelit će i Nadežda Mojsilović , nakon čega pred papom Franjom nastupiti i dječji zbor „Superar“ iz Srebrenice.
Svojom pjesmom „Love people“ srebrenički mališani zajedno s tisućama mladih na susretu s papom Franjo u svijet će poslati poruku mira, prijateljstva, zajedništva te pokazati kako različitost obogaćuje. Superar iz Srebrenice je europski pokret zahvaljujući kojem djeca uče o važnosti i ljepoti zajedničkog muziciranja i stvaranja. Multietnički pokret pomirenja, prijateljstva i tolerancije sudionicima ovoga zbora pruža podršku i slobodnom razvijanju i glazbenom izražavanju.

Bogat i sadržajan program obogatit će i govor mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog kao i obraćanje pape Franje svim mladima. Uz prigodne poklone u ime mladih iz Bosne i Hercegovine koje će papi Franji uručiti djelatnici NCM-a „Ivan Pavao II.“ posljednji pred papom Franjom u 19:30 nastupit će Frama Jajce s pjesmom „Krist na žalu“ kada i službeno završava program susreta mladih s papom Franjom.
Povijesni trenutak za sve mlade iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Italije, Njemačke i drugih zemalja zasigurno će ostati u dubokom sjećanju kao susret mira, tolerancije te poziv na poticanje tolerancije i podsjećanje na ustrajnost u jačanju vjere.

"Prvi susret sv. Oca s mladima u Bosni i Hercegovini, dogodit će se 6. lipnja u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ kada će nas papa Franjo podsjetiti na to da nekoga doista moramo voljeti, nasloniti mu ruku na rame jer je to kao kruh i gutljaj vode. Vrijeme je da se napokon dogodi čovjek, stoga hodimo stopama mira, budimo djeca svjetla!“- za kraj poručuju mladi koji s nestrpljenjem odbrojavaju dane do susreta.

Josip Milanović

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo