Citat tjedna

"I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete."

Mt 21,22

Vareš-U subotu, 23. svibnja 2015. godine održan je projekt Frame Bosne Srebrene “Dan ekologije” pod geslom “Mir i dobro širimo”. Geslo je uzeto iz službene himne Frame u povodu obilježavanja 20 godina djelovanja Frame koja ovaj jubilej obilježava i kroz sve ostale svoje provincijske projekte. Susret je pomjeren sa prve subote u lipnju na uočnicu Duhova zbog preklapanja sa papinim pohodom u BiH. Oko stotinjak mladih iz deset mjesnih bratstava okupilo se u Varešu gdje je program započeo obilaskom najstarije crkve u provinciji koja je preživjela period osmanske vladavine u Bosni.  

 U monumentalnoj crkvi sv. Mihaela sve okupljene pozdravili su fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent, Marija Trogrlić, područna predsjednica Frame i fra Tomislav Svetinović, duhovni asistent Frame Vareš. U 10:30 framaši su izmolili krunicu sa nakanom za čistu i lijepu domovinu. Svetu misu u 11 sati je predvodio fra Zoran Vuković uz glazbeno animiranje mladih iz različitih Frama. Nakon radosnog euharistijskog slavlja uslijedio je ručak koji je pripremio župnik fra Mirko Majdanđić sa svojim suradnicima. U 13 sati je započelo predavanja Doris Trogrlić na temu „Ekologija i Eko karta RH i BiH kao izraz skrbi za dom“. Hrvatski radio Bobovac je pratio ovaj događaj i uživo prenosio vrlo zanimljivo i motivirajuće predavanje.

Zatim je uslijedio radni dio programa gdje je svaka grupa framaša dobila određeni zadatak. Dok su jedni sadili cvijeće, drugi su kosili travu, treći su farbali ogradu, a jedna grupa je čistila smeće i krčila zaraslo drveće. Iako je iznenadna kiša omela završetak radova na ogradi, to nikako nije bio razlog da se prekine druženje i atmosfera kakva može biti samo u duhu franjevačke mladeži. Po završetku programa područna predsjednica Frame, Marija Trogrlić, pročitala je službeni Proglas i time je bio završen još jedan radostan Dan ekologije.

Ana Kešić

Službeni proglas Frame Bosne Srebrene za Dan ekologije

Mi, mladi pripadnici Franjevačke mladeži – Frame, koji smo se okupili na Danu ekologije Frame Bosne Srebrene u Varešu, mjestu prepunom prirodnih ljepota, kulturne baštine i bogate povijesti, nadahnuti sv. Franjom Asiškim, po čijem primjeru želimo živjeti radosnu vijest Evanđelja, doživljavati sve ljude ali i sve stvoreno – biljke i životinje braćom i sestrama, obvezujemo se i poručujemo svim ljudima naše domovine Bosne i Hercegovine, napose mladima:

oLjubit ćemo sva Božja stvorenja, živa i neživa, poput sv. Franje i prepoznavati ih kao Božji dar;

oČuvat ćemo i brinuti se za prirodne ljepote – vode, šume, polja, biljke i životinje – u svojim mjestima i svojim zavičajima;

oNećemo zagađivati i uništavati prirodu niti dopustiti da se neplanski i nemoralno iskorištavaju prirodni resursi naše zemlje;

oČuvat ćemo, poštivati i brinuti se za povijesno i kulturno blago naše domovine – sve ono što su nam naši pretci kroz stoljeća sačuvali.

oBrinut ćemo za čistoću naših sela, ulica, gradova, škola, kuća i okućnica. U mjestima u kojima živimo organizirat ćemo ekološke projekte, kako čišćenja i uređenja, tako i sadnje drveća i cvijeća.

oPozivamo sve mlade da se pridruže našoj akciji zaštite okoliša ili da se na sličan način organiziraju u svojim mjestima, župnim ili drugim zajednicama.

Ovim druženjem i čišćenjem okoliša mi potvrđujemo smisao svoga vjerničkog i uopće ljudskog obitavanja na zemlji. Bog nas je stvorio od zemlje i oživio nas svojim duhom. Dao nam je Zemlju kao jedini dom na kojemu možemo živjeti sa svim njenin resursima. Na nama je da ih čuvamo. Želimo stoga slaviti Stvoritelja u ljepoti prirode, u ljepoti ljudskoga lica – radosnoga i patničkoga, u ljepoti svakog Božjeg stvorenja, a preko ljepote prirode Bog će sa svim svojim darovima učiniti i naše ljudsko zajedništvo prirodnijim i iskrenijim.

Frama Bosne Srebrene

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo