Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Poštovana braćo i sestre,

pri samom smo kraju organizacije tematskog seminara, planiranog za 2. svibnja 2015. u Franjevačkom samostanu na Trsteniku, Put iza nove bolnice 10c, Split: Ekologija i eko-karta RH i BiH kao skrb za dom.

 

Uz pomoć stručnih ljudi za ova pitanja nastojat ćemo tijekom ove godine kroz seminare i druge radne skupove produbiti pitanja ekološke krize. Osobito se nadamo stvaranjem mreže suradnika na izradi eko-karte RH i BiH produbiti u našim zajednicama, Crkvi i društvu otvorenost i osjetljivost za pitanja, koja ćemo obuhvatiti općom i širokom temom: Kriza ekološke misli/prakse kao skrbi za dom i odgovornosti za život.

Zanimanje za ovaj seminar je prilično veliko. Radni prostor nam omogućuje dosta velik skup. Druga organizacijska pitanja su nešto složenija, ali ih sve, nadam se, možemo riješiti uz pomoć mjesnih splitskih bratstava OFS-a i FRAME i drugih suradnika, ukoliko vi uradite svoj dio posla na vrijeme: to znači da se informacija o seminaru i uz vaš trud proširi do svih, koje bi mogla zanimati i da se zainteresirani za seminar prijave prema priloženoj elektronskoj prijavnici do 20. travnja 2015.

 • Ponajprije, bila bi šteta da svi koji su pogođeni „krizom ekološke misli i prakse“ i koji bi s ovim pitanjima htjeli suvremeno i angažirano živjeti svoje kršćanstvo, ne dobiju informaciju o ovom seminaru.
 • Stoga vas molim da ne oklijevate glede prosljeđivanja ovih informacija i poticanja braće i sestara da sudjeluju na ovom seminaru. Neka preko naše franjevačke i crkvene mreže diljem RH i BiH budu upoznati ne samo članovi franjevačke obitelji u RH i BiH, već i drugi koji na ovom polju žele s nama surađivati. To znači: proširite ovu informaciju odmah!
 • Molim vas također, da pokrenete iz svih bratstva (OFS-a i FRAME), te drugih bliskih inicijativa u redovničkim zajednicama, Crkvi i društvu bar predstavnike iz svoga zavičaja, područnih bratstava koji će sudjelovati na našem seminaru, kako bi mogli prenijeti u mjesnim bratstvima impulse za daljnju suradnju oko izrade eko-mape RH BiH kao skrbi za dom u duhu sv. Franje, inicijativa pape Franje i socijalnog nauka Crkve.

U tu svrhu, molim vas, obratite pozornost na ove priloge i proslijedite ih drugima:

 1. a)Elektronska prijavnica za sudjelovanje na seminaru (preuzeti ovdje)
 2. b)Program seminara (preuzeti ovdje)
 3. c)Uvjeti sudjelovanja na seminaru

Sve daljnje informacije o seminaru bit će objavljivane na našoj web-stranici.

b)    UVJETI SUDJELOVANJA NA SEMINARU

Ovaj seminar i slijedeći radni skupovi na ovu temu žele progovoriti utemeljeno o krizi ekološke misli, koja zapravo na taj način kamuflira lošu, prema domu kao prostoru i okviru života neprijateljsku praksu.

Dobro došli svi koji mogu s nama surađivati i gajiti odnos prema životu stvorenja, koji nastojimo graditi na temeljima biblijskog pozitivnog stava prema stvorenjima, u tradiciji pobratimstva/ posestrinstva sa stvorenjem sv. Franje, u skladu s inicijativama pape Franje oko utemeljenja obuhvatnijeg (holističkog) shvaćanja ekologije, ekologije čovjeka i ekološkog obraćenja, te poveznice između ekologije i socijalnog nauka Crkve.

Kako bi naš radni susret bio i organizacijski dobar, molimo obratite pozornost na slijedeće:

 • Svoje sudjelovanje na seminaru treba svatko pojedinačno prijaviti putem elektronske ili printane prijavnice (koju popunjenu vraćate na našu adresu kultura-mira@st.t-com.hr) ili putem drugih kontakta Instituta. Računajte da ste dio seminara kada od nas iz Instituta dobijete potvrdu o prijavi. Ukoliko nemate Interneta, zamolite nekoga da Vaš popunjeni obrazac pošalje sa svoje adrese, na koju ćemo onda mi odgovoriti. Ako ništa od navedenog ne funkcionira, možete se javiti telefonom na naš Institut.

Rok: 20. travnja 2015.

 • Molimo da područne i mjesne FRAME upute na seminar svoje punoljetne predstavnike. Zakon o maloljetnicima nam ne dopušta bez posebnih dozvola, pratnje roditelja ili zakonskih pratitelja pozivati na susrete maloljetne osobe, osobito kada je s tim povezano putovanje i noćenje.
 • Sudionici seminara koji budu trebali prenoćište u Splitu trebaju to navesti u prijavnici. Mjesna bratstva OFS-a i FRAME uz pomoć mjesnih samostana i župa osigurat će, kojima bude potrebno, besplatno prenoćište kod naših obitelji u Splitu. (Obitelji domaćini će eventualno ponuditi doručak, 2. svibnja i pomoći oko lokalnog prijevoza od i do mjesta održavanja seminara.)
 • Sudionici seminara brinu se sami za prijevoz do Splita i nazad.
 • Franjevački samostan na Trsteniku, Put iza nove bolnice 10c, Split osigurava radni prostor i dio tehnike.
 • Franjevački institut za kulturu mira osigurava besplatno svim sudionicima seminara: potrebitu tehniku za rad, radni materijal, hranu i piće, slavlje sv. Mise u nedjelju, 3. svibnja, u 9,30 sati.

Stojimo vam na raspolaganju za dodatna pojašnjenja.

Hvala i srdačan pozdrav,

fra Mijo Džolan, ravnatelj Instituta

 FRANJEVAČKI INSTITUT ZA KULTURU MIRA
Franciscan Institute for the Culture of Peace

 Poljudsko šetalište 4,  21000 Split, CROATIA, Tel./Fax: 021/ 381-011; 381-257
OIB: 27766497965, e-mail: kultura-mira@st.t-com.hr
, www.franjevacki-institut.hr

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo