Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

NAC1Od 05. do 07. prosinca 2014. godine u Međugorju je održana prva Nacionalna duhovna obnova Frame Bosna i Hercegovina pod geslom Besplatno primiste i besplatno dajte (Mt 10, 8). Jedan od zaključaka i smjernica Nacionalne skupštine Frame BiH, koja je održana u samostanu Rama – Šćit u svibnju 2014. bila je da Nacionalno vijeće Frame BiH organizira duhovnu obnovu na koju će biti pozvana sva mjesna bratstva BiH.

Osim osnovnog cilja da se sudionici duhovne obnove, za vrijeme došašća, što bolje pripreme za blagdan rođenja Isusa Krista, jedan od ciljeva je i rad na povezivanju dvaju područnih bratstava, Hercegovine i Bosne Srebrene.Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je nešto više od 100 framaša iz cijele BiH. Program je započeo okupljanjem i prijavama u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, nakon čega su framaši išli na krunicu i svetu misu u župnu crkvu sv. Jakova. Smještaj i ostali dio programa je bio organiziran u dvorcu kod Nancy i Patricka. Nakon uvodnih pozdrava područnog duhovnog asistenta Frame Hercegovina fra Slavena Brekala i nacionalnog dopredsjednika Tomislava Gašpara (Široki Brijeg), uslijedilo je kratko predstavljanje sudionika, te večera u dvorcu. Potom su se framaši uputili na mjesto Gospinog ukazanja Podbrdo, gdje smo moleći Gospinu krunicu započeli svoje duhovno trodnevlje.

NAC-TORTASlužbeni dio programa u subotu je započeo tematskim predavanjem s. Mile Čuljak (OFS Široki Brijeg), područne voditeljice formacije OFS- a Hercegovina, na temu gesla duhovne obnove Besplatno primiste, besplatno dajte (Mt 10, 8). S. Mila je svojoj mlađoj braći i sestrama posvjedočila svoj životni put i poziv u bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda, s obzirom na svoja očekivanja od života. Ukazala je na činjenicu da kao mlade osobe nekada dolazimo u napast da previše tražimo i, ukoliko to ne dobijemo, slijede naša osobna razočarenja koja nas udaljavaju od poziva na koji smo pozvani. Trebamo se boriti sa svime što nas sputava u vjerovanju u Božju providnost, i svaki dan misliti i govoriti ono Evo me, koje u svom bratstvu prilikom obećanja izgovaramo. Također, dodirnula se i teme što i koliko nama ovaj život u bratstvu daje i prepoznajemo li to uvijek, uz stalnu misao na činjenicu da koliko god mi da dajemo, strostruko nam se vraća. Nakon njezinog predavanja imali smo kratki individualni rad prilikom kojega su svi izvlačili papiriće s citatima iz Novog zavjeta, kratko razmatrali na izvučeni citat i onda na plenumu posvjedočili ostalima na koji način taj mali redak iz Novog zavjeta povezujemo sa svojim životom, sa svojim pozivom ili razmišljanjima.
Poslijepodne je, ususret blagdanu sv. Nikole bilo rezervirano za sv. Nikolu i druženje s dječicom iz susjedstva i iz Majčinog sela, koji nisu skrivali svoju radost i osmijeh zbog malih poklona koji su dobili. Nakon toga, fra Slaven Brekalo je održao kratki nagovor o pripremi za sakrament svete ispovijedi. Istaknuo je da je Međugorje često nazivano ispovijedaonicom svijeta i da se iskoristi prilika za svetu ispovijed i pomirenje s Bogom. Vrijeme nakon toga bilo je rezervirano upravo za ispovijed, krunicu i svetu Misu. Dan je završen klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu u crkvi sv. Jakova, koje je po mnogima bio najljepši dio ove duhovne obnove.

NAC-KRNedjeljno jutro započelo je odlaskom na Križevac, uz pobožnost Križnog puta. Iako umorni i iscrpljeni, framaši su u ranim jutarnjim satima posjetili i drugo brdo u Međugorju na kojem su stanovnici sela Međugorje 1934. godine, na uspomenu 1900. obljetnice Isusove smrti, podigli osam metara visok betonski križ. Duhovna obnova je završena zajedničkom svetom Misom u župnoj crkvi u Međugorju, te ručkom koji su nam pripremali članovi zajednice/komune Cenacolo.

Duhovno obnovljeni te obogaćeni novim poznanstvima, prijateljstvima i iskustvom, framaši su se uputili svojim kućama na nastavak pripremanja za dolazak Malenog Djeteta.

Mir i dobro!

Anđelka Oreč (područna voditeljica formacije Frame Hecegovina)

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo