Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Prot. br.: 659/14

Sarajevo, 21.10.2014.

 OKRUŽNO PISMO svima gvardijanima i župnicima, te župnim vikarima i duhovnim asistentima OFS-a i Frame:

OBNOVA FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA

BOSANSKOG BRATSTVA KRALJICE KATARINE

 

  Draga braćo,

Red manje braće je obilježio povijest Bosne a veze katoličkog puka i franjevaca su neraskidive. Fratar je stoljećima bio ne samo duhovnik, nego i učitelj, liječnik, pravnik, „ujak“ i sve što je trebalo puku bosanskom. Pomagali su fratri svoj narod, a narod je uzvraćao kako je mogao i svoje najbolje sinove slao u fratre. Zajedno smo proživjeli mnoga dobra i loša vremena.

 Franjevački svjetovni red, poznat i kao Treći red svetoga Franje živi stoljećima u Bosni. Baš kao i ova zemlja imao je ovaj Red svoje uspone i padove. Od preko četiri tisuće članova i više desetina kanonski ustrojenih bratstava pa do samo nekoliko stotina koji su preživjeli ovaj posljednji rat. Rat ne samo da je doslovce zbrisao kuće i crkve, nego su u vihoru rata izgubljeni mnogi životi a narod je raseljen.

 Uz pomoć svojih duhovnih pastira, Treći red svetoga Franje se nakon rata počeo oporavljati. Više puta je izvršena temeljita vizitacija svih župa i mjesnih bratstava i krenulo se u obnovu. Posljednja vizitacija mjesnih bratstava je obavljena tijekom 2013. godine. Bosansko bratstvo kraljice Katarine ima ukupno 34 bratstva, od toga 21 je kanonski ustrojeno tj.: imaju izabrana vijeća a 13 bratstava je u formiranju, tj. imaju zavjetovane članove OFS-a, povremeno se sastaju, ali nemaju formirana vijeća što se planira uraditi u narednom razdoblju. Po istoj evidenciji područno bratstvo ima ukupno 987 članova, od toga 929 je zavjetovanih, a 58 članova je u novicijatu. Važno je istaknuti da je u zadnjih par godina nekoliko studenata framaša primljeno u OFS.

Radilo se mnogo i nije bilo lako – ali rezultati su vidljivi. Istina, još uvijek je trećoredaca manje od tisuću, ali uz uporan rad i Božju pomoć uzdamo se da će ih svakim danom biti sve više što je i cilj ovog okružnog pisma. Franjevački svjetovni red trenutno većinom čine starije osobe. Međutim, Franjevački svjetovni red nije tek neka skupina staraca i starica niti samo neka molitvena grupa. To je Red papinskog prava koji je osnovao sveti Franjo a čije je Pravilo i Konstitucije priznala Crkva. Dio tog reda jest i Franjevačka mladež – Frama. Želja nam je OFS pomladiti članovima Frame i mladim obiteljima. Stoga je područno vijeće OFS-a sa predstavnicima Frame 1.10.2014. odlučilo imalo sastanak s provincijalom fra Lovrom Gavranom na kojem je odlučeno da se svoj braći u provinciji napiše poticajno okružno pismo s ciljem temeljite obnove OFS-a. To sad upravo zajednički i činimo.

 Draga braćo gvardijani, župnici, kapelani, duhovni asistenti OFS-a i Frame, kao i svi vi ostali svećenici, svjesni smo svih izazova vremena u kojem se nalazimo. Međutim, potrebno je naći vremena, snage i imati entuzijazma za ustrajan i strpljiv rad sa trećoredcima. Snažan Franjevački svjetovni red biti će i ostati osnova za rast Prvog i Drugog reda. S ponosom ističemo da su mnogi svećenici i časne sestre potekli upravo iz trećoredačkih obitelji. Stoga je vrlo važno uključiti i mlađe obitelji u OFS a susrete bratstva učiniti zanimljivijim i organizirati ih barem dva puta mjesečno: barem jedan molitveni susret i barem jedan formativni. Na taj način će i framašima biti prihvatljivije nastaviti svoje franjevačko poslanje u OFS-u.

17. studenog slavimo svetu Elizabetu Ugarsku – zaštitnicu Franjevačkog svjetovnog reda. Potrudite se braćo, skupa s vašim župljanima, članovina OFS-a dostojno obilježiti ovaj blagdan. Neka to bude poticaj za još uspješniji dalji rad i rast. Želja nam je da iduće godine, kada budemo ponovo slavili taj blagdan da mjesna bratstva budu brojnija i aktivnija.

Osim toga, svaki je župnik dužan dostaviti Franjevačkom provincijalatu u Sarajevu poseban izještaj za proljetno zasjedanje Definitorija o stanju Franjevačkog svjetovnog reda i o poduzetim aktivnostima na njegovoj obnovi. Unaprijed vam zahvaljujemo na svemu dobru što ćete učiniti u tom pravcu.

 Uz naš franjevački pozdrav: Mir i dobro!

Fra Lovro Gavran, provincijal                    Fra Danijel Rajić, područni duh. asistent OFS-a

 Željko Majdanđić, ministar bosanskog bratstva         Marija Trogrlić, predsjednica Frame

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo