Citat tjedna

"I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete."

Mt 21,22

Papa-Franjo

Autoritet kršćanina dolazi od Duha Svetoga, a ne od ljudske mudrosti ili po diplomi iz teologije, poručio je Papa Franjo na jutarnjoj misi u domu Sveta Marta. Tako je i ponovno naglasio kako je identitet kršćanina u tome da ima Duha Kristova, a ne „duha svijeta“.

 Ljudi su bili zaneseni Isusovim naučavanjem jer je njegova riječ „bila silna“ – „imala je autoritet“. Papa Franjo našao je nadahnuće u čitanju Evanđelja za razmatranje o naravi Gospodinove vlasti, a potom i vlasti svakoga kršćanina. Isus „nije bio još jedan od propovjednika“ jer njegova vlast dolazi od „posebnoga pomazanja Duha Svetoga“. Isus je „Sin koga je Bog pomazao i poslao donijeti spasenje i slobodu“ i neki su se „sablažnjavali“ ovim „Isusovim stilom“, njegovim identitetom i slobodom:

„A mi se možemo pitati koji bi bio naš identitet kao kršćana? Pavao danas dobro kaže. ‘O ovim stvarima – kaže Pavao – ne govorimo s naučenim riječima ljudske mudrosti’. Pavao ne propovijeda zato što je završio studij na Lateranu ili na Gregorijani, već zato što je poučen od Duha. Pavao propovijeda po pomazanju Duha, izražavajući duhovne stvari po Duhu i na duhovan način. Ali čovjek prepušten svojim silama ne shvaća stvari Duha Božjega: čovjek sam po sebi ne može to shvatiti“ rekao je Papa.

Zbog toga, ističe Sveti Otac, „ako mi kršćani ne shvaćamo dobro stvari Duha i to ne svjedočimo, nemamo ni identitet.“ Za njih su „ove stvari Duha ludost, jer ih nisu sposobni razumjeti.“ Čovjek u Duhu, s druge strane, „sudi sve: slobodan je, a njega nitko ga ne može suditi“:

„A mi imamo misao Kristovu, tj. Duha Kristova. To je kršćanski identitet. Ne imati duha svijeta, svjetovni način razmišljanja, svjetovan način prosuđivanja. Možeš imati pet diploma iz teologije, a ne imati u sebi Božjega Duha“ – naglasio je Papa Franjo – „Možda si veliki teolog, ali nisi kršćanin jer nemaš Duha Božjega. Onaj koji daje autoritet, onaj koji ti daje identitet je Duh Sveti i njegovo pomazanje.“

Zbog toga, kazao je Papa, „narod ne voli one propovjednike koji govore – istina – o teologiji, ali ne dopiru do njegova srca, ne daju mu slobodu“ Oni „nisu sposobni to činiti tako da bi puk mogao pronaći vlastiti identitet, jer nisu pomazani Duhom Svetim“:

„Isusov autoritet – i autoritet kršćanina – dolazi navlastito iz sposobnosti shvaćanja stvarî Duha, govorenja jezikom Duha. Dolazi iz pomazanja Duha Svetoga. Toliko puta pronalazimo među našim vjernicima jednostavne starice koje možda nisu završile ni osnovnu školu, ali koje govore bolje od jednog teologa, jer imaju Kristova Duha. Onoga Duha koga ima sv. Pavao. I svi mi ga trebamo tražiti“ rekao je Papa, zaključujući svoju homiliju molitvom: „Gospodine, daj nam svoga Duha, daj nam svoj način mišljenja, gledanja, govorenja: to jest, daj nam, Gospodine, pomazanje Duha Svetoga“ – zaključio je Sveti Otac.

RV/Bitno.net

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo